ЗАМИЈА-Zamioculcas zamifolia syn.caladium zamiaefolium

Замија је сукулентна биљка, пореклом из тропских области источне Африке.

Захваљујући холандским огајивачима тек крајем двадесетог века, тачније 1996. Године постаје позната и омиљена биљка на тлу Европе па и код нас. Оно због чега је посебно омиљена је њен леп изглед, али веома лака нега.

Замија може да порасте до 60 цм. Посебно лепо изгледа ако се посади са неком цветном или лиснодекоративном биљком. Има перасто сјајно лишће које је прави украс и које израста директно из кртоле. 

Температура која јој највише одговара је од 18 до 26 степени Ц. Земља, супстрат треба да буде лак, оцедит. Може да се лепо развија и у полусеновитим и сеновитим деловима просторије, а оно што треба посебно запамтитити-ЗИМИЈА СЕ РЕТКО ЗАЛИВА (у зимском периоду, једном месечно). Од већег заливања кртола јој труне, а листови постају жути и опадају.

Прихрањивати је треба само једном месечно и то у вегетационом периоду. Ако се гаји у собним условима, не цвета, а ако је напољу цвета током лета белим цветовима сличним кали.

Саксија не треба да буде велика, а пресађивање готово да и не треба обављати, а ако се то и ради никако не треба изабрати много већу саксију-највише за сантиметар ширу по ободу од претходне.

НАПОМЕНА: Замија је отровна биљка и не треба је држати тамо где има мале деце и кућних љубимаца.

© ЈКП Зеленило-Београд