Улепшајте башту или балкон - засадите хризантеме

Хризантема носи још и назив "јесења ружа". Може се рећи да јесен обележава овај леп цвет разних боја и облика. Назив рода долази од грчке речи chrysos, што значи злато и антхемон – цвет, јер је највећи број цветова жуте боје, без обзира које су врсте. Сам род обухвата око 100 вишегодишњих и једногодишњих врста.

Распрострањене су као зељасте трајнице и полужбунови у целој Африци, Азији, Америци и Европи.

Најзаступљенија врста је Chrysanthemum indicum. Постоје записи да је гајена  2500 година п.н.е., у Кини. Из Кине и Кореје пренета је у Јапан 396. године, да би 610. године приређена у Токију прва изложба хризантема. Од тада је постала национални цвет Јапана, симбол царске власти и највишег одликовања.

У Европу, тачније у Енглеску донета је 1754 године, а после 100 година отворена је и прва изложба хризантема са бројним варијететима и сортама.

Иначе, хризантема расте као жбун висине од 40 до 100 цм, зависно од сорте. Листови су јој режњевити, а цветови могу бити разних боја, величине од 5 до 20 цм, у пречнику.

ПРЕМА ВРЕМЕНУ ЦВЕТАЊА, ОБЛИКУ; ВЕЛИЧИНИ И БОЈИ, преко 2000 врста хризантема се може груписати у:

  1. КИНЕСКЕ  хризантеме- латице иду на доле
  2. ЈАПАНСКЕ хризантеме-латице се савијају на горе
  3. КРУПНОЦВЕТНЕ (цвет величине 20-30 цм у пречнику
  4. СИТНОЦВЕТНЕ _ цветови 5-10 цм у пречнику
  5. ДЕКОРАТИВНЕ_ЕВРОПСКЕ селекције – уједињују једноставност гајења ситноцветних и декоративност крупноцветних

Баштенским хризантемама највише одговара полусенка и заливање 2-3 пута недељно. Земљиште растресито и нађубрено.

Најлакше се размножава вршним резницама, деобом бокора у подножју матичне биљке или семеном у пролеће (тад цветају у јесен).

За касно јесење цветање резнице се ожиљавају у току маја-јуна месеца. Праве се од вршних избојака, дужине 5-6 цм, скраћујући листове на 1/3. Саде се у влажан песак (18 степени Ц). Ожиљавање се врши у току 2-3 недеље. У току ожиљавања потребно је проветравање и одржавање влаге субстрата. Када се ожиле могу да се саде у саксије или да се гаје на отвореном пољу.

Хризантеме се гаје ради резаног цвета, као саксијско цвеће и за допуну цветном асортиману јесењег периода у парковима.

© ЈКП Зеленило-Београд