Собне биљке као пречистачи ваздуха у просторијама

Уобичајене собне биљке могу бити моћно оружје у борби против све већег загађења ваздуха у просторијама у којима свакодневно боравимо. Биљке које гајимо у нашим дневним собама, или канцеларијама нису само декоративни елементи, већ су врло корисне у апсорбовању штетних гасова. Овакав начин пречишћавања ваздуха се увелико користи у модерним зградама у свету. 

НАСА и Удружење пејзажних архитеката Америке су спровели двогодишње истраживање при чему су утврдили да су биљке природан начин за ублажавање тзв. „Синдрома болесних зграда“.  Наиме, бројним студијама које су урађене у последњих 25 година, утврђени су штетни утицаји појединих материјала који се користе у изградњи модерних пословних и стамбених објеката. Пронађено је 107 канцерогених материја у модерним зградама и пословним центрима. Као резултат комбинације примене модерне технологије и нових производа у грађевинарству створени су енергетски ефикасни домови, који садрже бројне штетне материје које изазивају болести. У екстремним случајевима овакве зграде садрже толику количину опасних материја да су постале познате под називом „Болесне зграде“. Чињеница која највише брине научнике и лекаре је та што не могу да предвиде какав ће утицај на кориснике имати ове материје после дужег временског периода излагања малим количинама ових штетних материја.

Научници кажу да је још увек рано да се констатује са сигурношћу да ли је повећан број оболелих резултат изложености штетним материjама у модерним грађевинама.

Које биљке су најделотворније?

Истраживања су вршена тако што су различите врсте биљака стављане у херметички затворене посуде у које су потом убризгаване разне штетне супстанце. Phylodendron, Difenbachia, Chlorophytum comosum и Epipremum aureum су се показали као веома ефикасни у неутралисању молекула формалдехида. Једињења формалдехида се налазе у појединим пенама које се користе за изолацију, у таблама од пресованог дрвета које се користе у изради намештаја као и у многим средствима за одржавање хигијене у домаћинству.

Гербери и хризантеме врло успешно неутрализују бензен из ваздуха. Бензен је једињење које се налази у гориву, разним врстама уља, фарбама, производима од пластике и гуме.Користи се у производњи детерџента, експлозива, боја и фармацеутских производа.

Подједнако добри пречистачи ваздуха су и биљке из рода Dracena и Spathiphyllum. Биљке које су сврстане у првих 10 када је пречишћавање ваздуха у питању су:

Chamaedorea Seifritzii , Aglaonema Modestum , Hedera Helix, Gerbera Jamesonii, Dracaena "Janet Craig" , Dracaena Marginata , Dracaena Massangeana , Sansevieria Laurentii , Chrysantheium morifolium , Spathiphyllum "Mauna Loa", Dracaena "Warneckii" .

Комбинацијом науке, технологије и природе, могуће је повећати ефективност  у пречишћавању ваздуха. Потрудите се да и у вашем дому некe од ових биљака пронађу своје место, као би вам  животни и радни простор били што здравији и пријатнији.

© ЈКП Зеленило-Београд