ЈАПАНСКА ТРЕШЊА (Prunus serrulata)

tas
Јапанска трешња је сигурно једна од најдекоративнијих врста цветних лишћара. Посебан однос према њој имају Јапанци па се за Јапан каже:”ЗЕМЉА ТРЕШЊИНОГ ЦВЕТА”. Она је у овој земљи симбол лепоте и савршенства, али и долазак пролећа. Зависно од врсте (хибрида), цвета од раног пролећа до половине маја-истовремено када и листа. Боја цветова је од беле до ружичасте и заиста цело дрво изгледа веома декоративно када се гране потпуно оките овим прелепим цветовима.

 У Јапану се поздравља њено цветање  песмом (Сакура, Сакура....).  

 Поред тога што њени цветови тако лепо изгледају, они и веома пријатно миришу чиме привлаче пчелице које их опрашују.

 Треба рећи да њихови плодови нису јестиви, изгледају као бобице (трешњице), које када се осуше падају на земљу и из њих ничу нове биљке. Али, семеном размножене биљке немају тако лепе цветове (дупли цветови постају једноставни) па се из тих разлога препоручује размножавање путем одрвенелих резница, крајем лета.

 Сви који желе да имају јапанску трешњу треба да знају да њој одговарају сунчани положаји.

 У зависности од врсте, хибрида, она може бити висока око 7 метара, али може бити и жбунаста са висином нешто нижом од два метра.

 Последњих година постаје све више заступљена код нас, красећи поред приватних дворишта, паркове и друге јавне зелене површине.

 

© ЈКП Зеленило-Београд