Правилно пресађивање собних биљака

Ових дана сви имамо више слободног времена него иначе. Док сте код куће и по савету надлежних практикујете изолацију, можете употпунити своје време тако што ћете се старати о собним биљкама.

Управо у овом периоду је погодно време за пресађивање собног цвећа. Ово је неопходна мера неге собних биљака и врши се како би им се омогућио неометан развој.

Најповољније време за пресађивање биљака је управо сада, пред почетак интензивне вегетације, тј. пред завршетак периода мировања.

Да би се пресађивање обавило брзо и успешно, потребно је претходно извршити следеће припреме:

            -припремити претходно одговарајући супстрат, углавном је то мешавина свеже земље и песка.

            -припремити материјал за дренирање саксија- у ову сврху може се користити изломљени цреп, парчићи старе изломљене теракот саксије, крупнији шљунак итд.

            -биљке које пресађујемо треба залити 2-3 сата пре пресађивања због тога што земља треба да буде умерено влажна како би се биљке лакше вадиле из саксије, и како би се земља што мање расипала

            -нова саксија треба да буде 2-3цм већа од претходне

            -теракот саксије треба пре употребе оставити потопљене у чистој млакој води један сат.

Када су извршене све припреме приступа се пресађивању, и то на овај начин:  узима се саксија са биљком коју треба пресадити у десну руку, а раширени прсти леве руке се подвлаче испод почетка стабљике-основе надземног дела биљке. Биљку затим преврнемо тако да дланом леве руке придржавамо површински слој земље и неколико пута ударимо ивицом саксије о ивицу радног стола. На овај начин биљка се са целим бусеном ослободи из старе саксије. Држећи биљку врхом окренуту на доле на длану леве руке, пажљиво треба одстранити земљу између жила. Затим се десном руком узима нова саксија и на њено дно се поставља дренажни слој дебљине 1-2цм. Биљка се ставља у нову саксију, и при том треба водити рачуна да за 2-3 цм буде нижа од горње ивице саксије. У том положају биљка се придржава левом руком, а десном руком се сипа земља око биљке. Посуда се пуни земљом, и при том се врши сабијање овлаш од центра посуде према ивици. Код пресађивања се мора водити рачуна да се у саксији остави 1-1,5 цм слободног простора од горње ивице саксије како би се при заливању спречило преливање воде преко ивице саксије. Све сасушене листове или цветове одсеците маказама.

После пресађивања треба добро залити биљку.

            Уколико биљка није прерасла саксију, можете без пресађивања освежити земљу у саксији. То ћете урадити тако што ћете из саксије извадити површински слој испошћене земље од око 10 цм (зависи од величине биљке и саксије) и заменити га новом свежом земљом. После ове операције такође је потребно залити биљку.

IMG 0001
IMG 0005
IMG 0006
IMG 0008
IMG 0011
IMG 0013

© ЈКП Зеленило-Београд