Керија- јапанска ружа

Керија (Kerria japonica) је листопадни жбун пореклом из Кине и Јапана. Цвета богато у пролеће, а цветање може поновити у мањој мери и током лета.

Нису само цветови украс ове биљке. Њене гране су јарко зелене боје па је и током зиме такође занимљив детаљ у башти. Највише воли места која се налазе у полусенци, мада јој неће сметати ни осунчана ни потпуно сеновита позиција. Потребно јој је обезбедити земљиште обогаћено хумусом и са довољно влаге. Керија је отпорна на мраз.

Орезивање керије треба извршити на пролеће, по завршетку цветања, а не на јесен. Разлог је тај што се цветови керије на пролеће (април) формирају на новим гранама које су израсле претходног лета. Како бисмо осигурали цветање потребно је орезати биљку по прецветавању.

Жбун керије је разгранат али прозрачан, тако да она јако лепо изгледа као појединачна биљка на зеленој површини. Може се садити у групама или као неформална жива ограда.

Ову врсту свакако треба је узети у обзир приликом планирања врта јер, поред тога што својим пуним жутим цветовима оплемењује површине током пролећа, зими је подједнако интересантна.

Пријавите се како бисте добијали наш "newsletter".

 

© ЈКП Зеленило-Београд