Календар радова за мај

Календар радова за мај

Пролеће је већ увелико у току, a башти је све више посла. На травњаку почиње да се појављује широколисни коров. Он се може уклонити ручно, или прскањем хербицидима. Најбоље је, уколико је то могуће, третирати сваку биљку појединачно. После примене хербицида и уклањања корова, потребно је подсејати травњак на огољеним местима. Редовно кошење је неопходно за уредан изглед травњака. Заливање травњака у овом периоду треба да буде умерено, како се на травњаку не би задржавала вода, што би могло довести о развоја маховине.

Ако је јесењи расад прецветао, неопходно је почети са садњом летњег расада. У продаји се може наћи велики избор једногодишњег цвећа које цвета у периоду од пролећа до јесени: Impatiens (лепи јова), Petunia, Salvia, Tagetes (кадифа), Zinnia (цинија), Calendula (невен), Begonia (бегонија), итд. Поново приликом садње треба водити рачуна о просторном распореду биљака, а наравно и о комбинацији боја цветова. Размаци између биљака приликом садње зависе од величине врсте, а крећу се од 15 до 40 цм. У овом периоду може се почети и са садњом цвећа на балконима и терасама.

Време је и за садњу луковичастих и гомољастих биљака, нпр. гладиола, љиљани, далије, ириси и др. Приликом садње кане (Canna indica), а уколико су гомољи кана велики, могуће је извршити њихову деобу тако што ће се сваки гомољ исећи оштрим ножем на делове са 2-3 пупољка. Важно је оставити пресеке гомоља да се осуше. како не би касније дошло до труљења.

© ЈКП Зеленило-Београд