Календар радова за јануар

Календар радова за јануар

Јануар је месец када све биљке у врту мирују. Без обзира на то, на њих треба обратити пажњу и током овог периода.

Уколико је на биљке нападао снег, треба га стрести са зимзеленог и четинарског дрвећа и жбуња. То треба урадити у што краћем временском периоду након престанка падавина, јер тежина снега може да проузрокује озбиљна оштећења на биљкама као што су снеголоми.

Чишћење стаза ,колских прилаза и посипање соли су редовне обавезе у врту током јануара. При посипању соли треба је пажљиво расути, да би се спречило оштећење биљака  које се налазе у близини стазе. Уместо соли, може се употребити песак како би се заштитиле биљке.

У овом периоду време се може искористити за негу собних биљака. Треба им прилагодити температуру и због сувог ваздуха у просторијама нарочиту пажњу треба поклонити правилном заливању.

Биљке треба заливати чешће и мање, водом собне температуре. Најбоље је заливање вршити сваки трећи дан, а воду сипати даље од биљке, никако уз саму стабљику.
Вишак воде из тањирића саксије просути како не би дошло до појаве трулежи корена.

Због сувише обилног заливања листови могу да увену и пожуте, корени стабљика да иструле, отпадну пупољци и цветови, а може да се појави  и сива плесан на листовима .

Биљкама које у јануару цветају, као што су циклама, божићна звезда и божићни кактус треба обезбедити нижу температуру , па их је најбоље ставити поред прозора како би поред оптималне температуре имале и довољно светлости.

Собне биљке, посебно оне  са великим и глатким листовима треба редовно брисати како би им се одстранила прашина са листова.
Повремено их треба и орошавати или истуширати млазом млаке воде. Уколико се у саксији створи покорица, земљу треба иситнити.

© ЈКП Зеленило-Београд