Календар радова за април

Календар радова за април

Април је месец у коме би требало да се посветите пролећним радовима у башти.

Зимску заштиту сада можете уклонити. Руже можете одгрнути. Уколико то не учините, зауставиће се раст и развој младица. То је посебно значајно за руже пузавице и патуљасте руже, јер оне у овом периоду формирају прве пупољке.

Прво прихрањивање ружа минералним ђубривом обављамо сада.

Почетком месеца можете обавити радове на орезивању декоративног шиблја и живе ограде. Са овим пословима се завршава чим се појаве први пупољци. На тај начин биљке показују да су већ почеле да луче сокове.
Шибље које цвета у рано пролеће, као што су Jasminum nudiflorum, Forsythia, Chaenmeles japonica треба орезати када им се заврши период цветања.
Обликовање жбуња извршите тако што ћете отклонити увело лишће и суве гране како би могли да избију нови изданци. Погодно је време и за обликовање четинара, па уколико имате у врту Juniperus или Cupressus можете их сада орезати.

Травњак сада требааерисати (проветрити). На већим површинама за ове послове се употребљава аератор, међутим, за мање травњаке, као што је кућни травњак, сасвим добро могу послужити и виле.

Уколико је потребно можете подсејати травњак. Пожељно је пре подсејавања извршити скарификацију травњака. На травњаку се често образује мекани слој полу-разграђене траве. Такав слоје је важан и погодује развоју болести на травњаку. Овај слој се образује из различитих разлога а неки од њих су кисела реакција тла, слаба дренажа, споро отицање површинске воде, претерана употреба вештачких ђубрива... Скарификација се у кућним условима може обавити енергичним грабуљањем и уклањањем овог слоја изумрле траве.

Погодно је време и за обраду ивица травњака како би он изгледао што уредније.

Трава се интензивно бокори у пролеће и јесен, а ако знамо да често и ниско кошење поспешује бокорење, значи да ћемо у том периоду косити управо тако, често (једном у две недеље) и ниско.

Покошену траву треба обавезно одмах уклонити са травњака, како се на њему не би стварале жуте флеке.

Ово је добар период и за малчирање леја са ружама и шибљем. Пре стављања малча леје треба формирати, окопати, нађубрити минералним ђубривом и уклонити коров уколико се појавио.

© ЈКП Зеленило-Београд