Како одржати јелку са бусеном до садње

Сви ви који сте се одлучили да купите јелку са бусеном како би красила ваше станове за Новогодишње празнике, истовремено сте дали еколошки допринос природи јер ће она наставити да живи и после овог периода.

Ако знамо да је окићена јелка симбол доласка Нове године, а поступили смо на тај начин, значи обележили смо овај значајан датум на најлепши и најхуманији начин.

Приликом куповања четинара са бусеном, које за овај празник називамо истим именом „јелка“, без обзира да ли је у питању јела, смрча, дуглазија или бор, већина у напред зна где ће је посадити након завршетка празника. Сигурно се и водило рачуна да се врх не повреди приликом кићења јер то за четинаре, чак и њихов даљи живот може бити кобно па нам, оловка или било какво дрвце постављено уз вршни украс, посебно помаже.

У зависности од врсте четинара требало би их и заливати и орошавати док су у затвореном простору. Смрче, које су најчешће, имају плитак коренов систем и траже више воде, као и дуглазије. У противном, њихове четине ће почети да се осипају, а потом и садница суши. Јела има знатно дубљи корен, а бор жилу срчаницу тако да ће за њих бити довољно да се добро залију пре кићења. Због сувог ваздуха потребно их је све орошавати.

Када празници прођу, саксије са јелкама треба изнети из топле просторије у ходник који се не греје и у том простору треба да остану до садње, најмење седам дана како би се поново лакше адаптирале на спољни простор.

Ови четинари се могу пресадити свакога дана када земља није смрзла, али никако у раним јутарњим часовима, већ кад температура достигне позитивне вредности од најмање 5 степени по Целзијусу.

Некада није лоше раније ископати јаму кружног облика, пречника од 60-80 цм и исто дубине, колико је била у расаднику. Код бора и јеле је то већа дубина. Додати хранљиву земљу и како је четинар у питању, анкеровати садницу са три стране.

Никако не треба заборавити да уколико желимо да је посадимо близу куће, то растојање мора бити најма 3 метра (код бора и више), како корење не би подривало темеље.

© ЈКП Зеленило-Београд