Ирис

Ирис или перуника је декоративна цветна биљка која се гаји у многим баштама. Захвална је јер не захтева превише неге, а награђује нас дивним  крупним, мирисним цветовима. Боје цвета могу бити разне и има их у свим нијансама, од жуте, крем, браон, ружичасте до плаве и љубичасте.

Постоји преко двеста врста Ириса и још више сорти. Неке врсте се користе у цвећарству као резан цвет. Период у коме Ириси цветају је од почетка маја до краја јуна.

Да би обилно цветале, биљке је потребно посадити на сунчаном месту у врту. Ириси воле заливање док расту и цветају, али у периоду када биљке мирују потребно им је суво тло. Може порасти до висине од једног метра. Постоје и ниже сорте које порасту свега десетак сантиметара, које су погодне за садњу у каменом врту, бордурама и сл.

Перунике се лако размножавају. Ризоми сваке године формирају нове изданке, тако да је добро проредити их на три до четири године како би имале простора за раст. Садњу ризома треба вршити плиће. Биљке се праихрањују на пролеће пре цветања и то минералним ђубривом.

Перунике су једноставне за гајење, а пружају прелепу слику врта у овом периоду године. То је разлог да да их свакако имате у виду ако бирате цветне врсте за ваше двoриште.

Пријавите се како бисте добијали наш "newsletter".

© ЈКП Зеленило-Београд