Глицинија- сада је њен тренутак!

Глицинија (Wisteria) је дрвенаста пузавица пореклом из Кине и Јапана. Може се рећи да је једна од најцењенијих пењачица. Род Wisteria броји око десет врста пузавица, а углавном се гаје врсте Wisteria sinensis  и Wisteria floribunda.

Раскошно цветање глицинија започиње управо сада. Цвасти се појављују пре листова што је чини правом атракцијом. Цветови су углавном у нијансама плаве и љубичасте боје, а могу бити и бели. Због мирисних цветова обожавају је инсекти, углавном бумбари и пчеле за које представља праву гозбу.

Многи, када виде ову биљку у фази цветања, опијени њеним изгледом и мирисом цветова, помисле како би желели да је поседују у свом дворишту. Ипак, у том тренутку треба добро проценити да ли имате простора за њу.

Глицинија је биљка снажног раста, можемо рећи, понекад чак и агресивна. Достиже велике димензије и сваке сезоне снажно избацје нове избојке. Избојци могу за годину дана порасти и до 2 метра. Због тога је веома важно ову пузавицу сваке јесени правилно орезати. Орезују се сви дугачки избојци. Ове дугачке гране носе пупољке из којих ће се наредне године развити нови дуги избојци и лишће. Кратке гране са испупченим пупољцума су гране које ће на пролеће цветати. Ове гране треба проредити како би цветови би биљка формирала крупније цвасти.

Према земљишту ова биљка нема посебних захтева, важно је да је добро дренирано. Ђубрење није неопходно, с обзиром да биљка припада фамилији легуминоза. Уколико не производи цвасти, може се додати фосфорно ђубриво. За успешан развој потребно јој је место са пуно сунца. Биљци је неопходно обезбедити јаку потпору уз перголу или зид, јер ће достићи велике димензије, а самим тим и велику тежину. После цветања ова пуза

Иако захтева труд око формирања и радикалније орезивање сваке сезоне, глицинија је биљка која ће се свакако издвојити у вашем врту као посебан пролећни спектакл боје и мириса.

© ЈКП Зеленило-Београд