Фотинија

Фотинија је род биљака који се састоји од 50-ак врста. Код нас се најчешће гаји Photinia × fraseri ‘Red Robin’.

IMG 0012Ова врста може порасти у висину до 5 метара. У зависности од тога на који начин је формирате може израсти у жбун или мање дрво. Јако лепо изгледа и као жива ограда при чему је треба садити на размаку 50-80 цм. Брзо расте (до 30 цм годишње) па је захвална за гајење уколико је потребно брзо постићи ефекат.

Фотинија захтева богато земљиште, добро дренирано али са довољно влаге. Може расти у полусенци или на сунчаним положајима. Било би добро да је заклоњена од ветра. Она је зимзелена врста, отпорна на мраз. Ипак, ако је зима јака догађа се да јој врхови измрзну. Ако се ово догоди, биљку треба орезати на пролеће, одстранити измрзле делове и она ће се лепо опоравити. Орезивање подноси одлично и то у пролеће. Не препоручује се орезивање у јесен јер млади избојци могу страдати од мраза током зиме.  Редовним орезивањем држаћете биљку под контролом, с обзиром да има већи прираст.

Цветови се формирају током априла и маја месеца. Изданци на фотинији су ватрено црвене боје док је старије лишће зелено, због чега је  ова врста веома декоративна.

Уколико немате двориште, ову биљку можете успешно гајити у већој саксији на тераси.

Пријавите се како бисте добијали наш "newsletter".

 

  • Img 0014
  • Img 0016
  • Img 0034

© ЈКП Зеленило-Београд