ШАФРАН- КРОКУС (Crocus)

DSCF0053

Шафран је вишегодишња луковица која цвета при крају зиме па тако спада у веснике пролећа.

У западњачкој култури, шафран је посвећен култу светог Валентина, заштитника љубави и заљубљених. Легенда каже да су овом свецу, док је био у тамници, кроз прозор ћелије, девојке убацивале цветове крокуса-шафрана. Биљка цвета када се празнује овај празник па је његова симболика-заштитник заљубљених. Интересантно је да се шафран изненада буди, одједном, по хладном времену док је око њега још све у зимском сну.

Интересантно је да се у ранијим временима, у источњачким земљама гајила посебна врста шафрана из чијих се жигова (врх тучка у цвету) добијала висококвалитетна жута боја која се користила за бојење посебних ствари (фреске, персијски теписи, најфинији порцелан...).

Шафрани потичу са Медитерана. Познато је више од сто врста, али су само трећина култивисани.

Спадају у отпорне врсте које могу да поднесу и веома ниске температуре. Најлепши су када се појаве на травњацима и своје лепе цветне главице помоле испод снега.

У питњу је луковица, која се сади крајем октобра, а за цветање јесењих врста потребно их је посадити у касно лето. Сади се на дубини две величине луковице и то у добро дренирано земљиште, у размаку од 2-3 цм. Ако луковице оставимо више година у земљи, сваке године ће цветати касније. Овај цвет нема стабло, већ директно из гомољасте луковице избија шест латица цвета, заједно са два уска листића. Цветови могу бити разних боја: жуте, љубичасте, плаве, беле, вишебојне. Ово су ниске биљке које порасту у висину од 7 до 12 цм.

Одговарају им сунчана и полусеновита места.

Веома лепо изгледају посађене у алпинетумима, по ободима баште, али и испод прозрачних крошњи дрвећа и шибља. Могу се посадити и у сандучиће за цвеће. Врло су чести у планинским пределима.

Јако су прилагодљиве и најлепше изгледају посађене у групама, на травњацима.

Текст саставила: Драгана Туцовић Баранац, дипл.пејз.арх.

© ЈКП Зеленило-Београд