Божићна звезда

(Euphorbia pulcherrina, Poinsettia)

Божићна звезда потиче из Мексика где ју је први приметио, шетајући у природи, амбасадор Америке Robert Džon Poinseti (ime). Име, “божићна звезда” наденули су јој још шпански освајачи због изгледа цвета који подсећа на звезду, а цвета у време Божићних празника. Црвена боја листова, по легенди је настала од астетске богиње, боље речено од њене крви која се разлила када јој је срце пукло од неузвараћене љубави.

Od 1900. се гаји као саксијска биљка. У природном станишту порасте до 3 метра, док је гајена у саксији знатно нижа, до 60-70 цм.
Највише јој одговарају места где температура није виша од 18 степени, значи нешто прохладније, али светлије просторије су јој погодне за успешан раст.
Залива се два пута недељно, али никако обилно.

Треба нагласити да оно што се назива цветовима, то су и ствари преображени листови-брактеје, који могу бити: црвене, жуте, наранџасте, беле и крем боје.

Када „прецвета“, после опадања брактеја потребно је оставити да мирује 3 до 6 недеља, а затим је скратити на 15 центиметара, како би се омогућило цветање наредне године. У мају је треба пресадити у мешавину земље за цвеће, тресета и песка (3:1:1).

У том периоду и током лета одговара јој прихрањивање. У септембру треба прекинути, а од краја октобра је треба прекривати тамним платном или новинама, најмање 14 сати (од вечери до поднева наредног дана, како би процветала у време божићних празника).

У време ових празника божоћна звезда је најлепши дар природе у стану.

Текст саставила:

Драгана Туцовић Баранац

© ЈКП Зеленило-Београд