Биљке у ентеријеру

С обзиром на епидемију која тренутно влада целом планетом и мере изолације у кући коју практикују сви одговорни суграђани, љубитељи цвећа ће вероватно сву пажњу поклонити биљкама које гајимо у ентеријеру. Собне биљке можемо поделити на лисно-декоративне и оне које дом украшавају својим цветовима.

Нека универзална правила за негу свог собног цвећа су:

- Цвеће се не сме стављати близу извора топлоте.

- Промаја и нагла промена температуре не пријају биљкама.

- Биљке би било добро заливати одстајалом водом собне температуре, а приликом заливања воду сипати уз саму ивицу саксје.

-  Цвеће треба да је окренуто извору светлости и то дифузној, никако директној.

- Већину биљака добро је повремено орошавати с распршивачем за воду.Овај савет не важи за биљке које имају листове са текстуром (попут афричке љубичице).

Лисно-декоративне биљке, које по неком правилу најчешће заузима и највише простора у кући, свакако су фикус, кротон, драцена, дифенбахија, сансеверија, каланхоја, афричка љубичица (saintpualia), спатифилум, маранта, ехмеја, кордилина, гизманија, фитонија, водена плама, божићна звезда (poinsetia), божићни кактус (zigokaktus)...

Главна лепота ових биљака огледа се у њиховим чврстим и кожастим листовима интензивне зелене или неке друге боје.

Уколико гајите врсте које цветају као што су орхидеја, циклама, афричка љубучица, каланхоја, спатифилум, божићна звезда и божићни кактус, треба нарочито водити рачуна о правилној нези како би цветови дуже потрајали.

Врло је важно знати да у већој жардињери или сандучићима, треба да су посађене биљке сличних особина и захтева. Тако, на пример у једној посуди никако не смеју бити посађени кактус, који се залива ретко и нпр. водена палма, или филодендрон, коме не треба много светлости и каланхоја.

Добру комбинацију би представљала комбинација кордилине и маранте, са сличним захтевима за заливање, темпаратуром и светлости. За успешно гајење собних биљака, потребне су светле просторије са оптималном температуром између 15°Ц и 22°Ц. Зато је неопходно ускладити жеље за гајењем одредјених цветних врста са могућностима микроклиме ентеријера који желимо да оплеменимо зеленилом.

Дифенбахија добро успева на нешто повишеној температури и до 25°Ц. При томе је треба држати на довољно светлом месту. Залива се умерено, најбоље једном недељно. 

Фикус бенџамин највише воли светло и место заклоњено од промаје и хладног ваздуха. Залива се умерено, јер ако га превише заливамо, листови жуте и опадају.

Драцена за свој развој захтева повишену влажност, па је редовно треба заливати и орошавати. Добра дренажа у саксији је обавезна како се вода не би задржавала и узроковала трулење корена.

Сансевиериа спада у групу веома отпорних собних биљака и врло је скромних захтева. Добро подноси сув ваздух, као и слабо осветљен простор. Залива се повремено, када је земља сува.

Филодендрон није много захтеван према светлости, па се добро развија и  на сеновитом месту у стану. Залива се чешће, а температура ваздуха може бити од 15°Ц - 23°Ц.  Спада у једну од најотпорнијих биљака.

Каланхоја, ехмеја, гузманија, пеперомија имају сличне захтеве: не захтевају превише воде али траже доста светлости, а оптимална температура ваздуха је од 15°Ц - 21°Ц.           

Афричкој љубичици одговара температура између 18°Ц - 22°Ц, умерена светлост и заливање. Сличне захтеве имају: маранта, кордилина, фитонија и спатифилум.

Водена палма може да се развија и у посуди са водом која се налази у полусенци, а оптимална температура је око 23°Ц.

Божићну звезду и божићни кактус треба умерено заливати и никако их не излагати директној сунчевој светлости

Собне биљке треба повремено прихранити  течним минералним ђубривом. Прилком употребе ђубрива строго се придржавати упутства о правлном коришћењу како не бисте оштетили биљке.

Гајење собних биљака може бити диван хоби који оплемењује животни простор али и душу.         

© ЈКП Зеленило-Београд