Бамбус-дах далеког истока у башти

Бамбуси су декоративне биљке које веома лепо употпуњују баште, поготово ако су оне у пејзажном или јапанском стилу. Могу се садити као групација која ће бити фокус у врту или као густа жива ограда- баријера од погледа и звукова.

Имајте у виду да се јако брзо размножавају путем корена, па је можда добра идеја приликом садње ограничити неком чврстом препреком у земљи (геотекстил, бетонски елементи и сл.) простор за њихово ширење. Бамбуси могу порасти од 2.5 до 4 метра.

Ове биљке захтевају негу, јер уколико се запусте делују неугледно. Воле влажно и добро дренирано земљиште. Током пролећа треба одсећи све слабе или осушене стабљике до земље. Ово је добар период у коме можете одсећи и доње листове са бамбуса и тако открити сјајне зелене или жуте стабљике које су посебан украс биљке. Бамбусе је потребно прихранити азотним ђубривом и заливати редовно током сушних периода.

Углавном су отпорни на мраз међутим, уколико их гајите у саксијама, можете заштити саксије од измрзавања тако што ћете их обложити стиропором или неким другим материјалом који пружа добру изолацију.

Размножавање бамбуса врши се у пролеће, дељењем бокора оштрим ашовом. Уколико бамбус процвета, може се догодити да биљка увене. Цветање је ретка појава, али уколико приметите образовање пупољка, пожељно је да га уклоните. Ако ипак процвета, наставите да прихрањујете биљку и да је редовно заливате. У јесен одсеците стабљике са увелим листовима до земље како би се биљка подмладила из корена.

Уколико размишљате о садњи бамбуса, сигурно се нећете покајати. Осим визуелног ефекта који дају на зеленој површини, на поветарцу њихово лишће производи опуштајуће шуштање у којем ћете сигурно уживати.

Пријавите се како бисте добијали наш "newsletter".

 

© ЈКП Зеленило-Београд