АНТУРИЈУМ – ФЛАМИНГОВ ЦВЕТ

Пореклом је из тропских области Јужне Америке, а име антуријум , преведено са грчког значи: anthos – цвет, и onija – реп, што се односи на издужен облик цвасти.

 Антуријум, иако има различитих врста и по тој особини, углавном порасте до 50-60 цм па тако спада у средње високе собне биљке. Жбунастог је облика, а сами листови су веома декоративни, издужени или овални, кожасти и налазе се на чврстој петељци. А њену највећу декоративност управо чине обојени листови који могу бити, најчешће црвени, али и ружичасти, наранџасти и бели. У пречнику су и до 10 цм, али и више када се гаји као резани цвет који у вази може да траје и више од месец дана. Врло је леп и у цветним аранжаманима где се често користи. А сам цвет је заправо обојена спирала која излази из обојеног листа. Може бити дугачка и до 20 цм. На врху је мало савијена и ту се замеће плод. Антуријум најчешће цвета од фебруара до јула.

Када му бирате место, нека то буде што ближе прозору, али заштићено од директне светлости. Температура просторије не сме да буде нижа од 16 степени Ц.

Али оно о чему tреба посебно водити рачуна, када је нега антуријума у питању је повишена влага ваздуха, без које ова биљка не може да опстане у затвореном простору. Најлакши начин да се то постигне је да се узме шира, а плића посуда, напуни водом и у њу стави преврнут подметач од саксије па на њега саксија са антуријумом; на овај начин ће вода испаравати и стварати потребну микроклиму.

Заливање се врши редовно, као и орошавање.

Земљишни супстрат треба да буде растресит (тресет и песак). Биљку треба пресађивати сваке четврте године, у плитке посуде јер има плитак коренов систем.

Најлакше се размножава делењем бокора, али после прецветавања. Не заборавите прописан дренажни слој!

© ЈКП Зеленило-Београд