УРЕЂЕЊЕ ВРТА

nis 43aef
Да би  врт био леп у току целог вегетационог периода, потребно је  направити добар план. Сваки добро уређен врт састоји се од : репрезентативног дела (то је површина  испред куће), који је на неки начин “огледало” власника за тај део треба изабрати атрактивне и лепе врсте. Затим, простор за боравак – који је углавном уз кућу, покривен перголом преко које је наша омиљена пузавица и у коме проводимо највише времена (од обедовања, дружења са пријатељима и слично). Простор за одмор је обично иза куће. То је миран кутак са надстрешицом, у чијој близини је роштиљ, чесма... Ту се ужива са породицом и пријатељима. У позадини је користан врт- у њему је воће и поврће и он се никада не меша са осталим делом врта. По правилу је заклоњен високим украсним шибљем.

 

Ако врт посматрамо са естетске стране, веома је важно где се он налази, али и у којем је стилу грађена наша кућа. Ако је на планини, копираћемо  природу и доминираће четинари. Сасвим је различито у равничарским пределима и на приморју где је медитерански врт неизоставан. У равничарским пределима доминирају лишћарске врсте. Ако је кућа грађена у модерном стилу и врт може бити авангардно уређен. Градска кућа у класичном стилу прижељкује геометријски тачно постављене ронделе са цвећем, правилно ошишан шимшир и слично. Приликом садње дрвећа треба водити рачуна да најлепше изгледају групације од 3-5-7 стабала или само једно стабло, али само уколико је висока и моћна врста у питању. Шибље је веома битан елеменат врта и уколико се жели да врт буде у цвету целе године, у пролеће ће  цветати: жута керија и форзиција, ружичаста јапанска дуња или сибирски дрен у мају, белих цветова. Никако не треба заборавити јоргован који има посебан значај у нашим крајевима (Долина јоргована). Током лета сиријска ружа (Хибисцус)красиће врт цветовима различитих боја, беле суручице, а у касно лето и јесен, прави украс су корално црвени и жути плодови ватреног трна (Пyрацантха), који остају и преко зиме.

 

Не би требало заборавити да дрво не сме бити ближе кући од 3 метра, али и удаљеност између стабала, најмање 2 метра јер дрвеће расте!                                                                    

 

Драгана Туцовић Баранац, дипл.пејз.арх

© ЈКП Зеленило-Београд