САДЊА ЈЕЛКИ СА БУСЕНОМ ПОСЛЕ НОВОГОДИШЊИХ ПРАЗНИКА

jelkesa busenom

После уклањања новогодишњих украса јелку не треба одмах изнети из загрејане просторије напоље. Биљци треба прво обезбедити период прилагођавања. Најбоље би било да се јелка изнесе на неколико дана у ходник  или неку другу просторију која се не греје.

 

 

Садњу јелке треба обавити у данима када је температура изнад нуле и када земља није смрзнута.

 

Морате имати у виду да ће новогодишња јелка израсти у високо стабло, па пажљиво треба да се одаберите место за садњу. Такође, мора се водити рачуна о близини објеката, као и о положају електричних и тефонских каблова.

 

Приликом садње важно је водити рачуна да биљка буде дубоко посађена у земљи, исто онолико дубоко колико је била у расаднику, односно у саксији. На месту садње прво треба ископати јаму кружног облика. Величина јаме зависи од величине бусена и требало би да буде за око 30 цм у пречнику већа од бусена јелке. Приликом копања садне јаме, први слој земље одложити на једну страну, а земљу из дубљих слојева садне јаме на другу страну. Ово је важно, јер се земља са површинског слоја приликом садње посипа преко бусена биљке која се сади. Са овом земљом би требало добро измешати прегорели стајњак. Остатак садне јаме треба испунити са преосталом  земљом. Јелку треба поставити потпуно усправно, у центар садне јаме.

 

У току садње око бусена јелке набацивати лопатом слој по слој земље, коју повремено треба благо нагазити ногом, како би се избегло стварање шупљина испуњених ваздухом око бусена.

 

На крају, око саднице, од преостале земље треба направити  тзв. ”чанак”, који ће задржавати воду. Садницу по завршеној садњи обилно залијте водећи рачуна да млаз воде не буде јак, да не би дошло до спирања земље и да се не би оголео бусен јелке.

 

Четинарске саднице већих димензија анкерују се са три стране. Ово се најбоље ради уз помоћ три дрвена кочића (анкера) пободена у земљу са три стране јелке, за које се она причврсти уз помоћ три сајле.

 

© ЈКП Зеленило-Београд