ТЕХНИКА САДЊЕ

sadnjaПогодно време за садњу је од краја вегетационог периода, односно од друге половине октобра до мразева и пред почетак вегетационог периода, што значи у другој половини марта месеца. Ако је дуга зима овај период се помера и на прву половину априла.

Када су саднице дрвећа у питању, прво треба ископати јаме, кружног пресека, до 80 цм у пречнику. Исто толико треба да буду и дубоке; за шибље се копају јаме пречника 60 цм и толике дубине.

Приликом копања јама, први слој земље спушта се на једну страну, јер се он ставља на жиле биљке која се сади и њему се додаје прегорели стајњак, а потом и остала земља. Око саднице се на крају направи”чанак”, који ће задржавати воду. Садница се добро залије.

Врло је важно водити рачуна да биљка приликом садње буде дубоко у земљи исто онолико колико је била и у расаднику.

Још нешто, да би саднице заштитили од ветроизвала, кад су лишћари у питању, треба је анкеровати само са једне стране и то одакле дува доминантни ветар. Најбоље је узети дрвени колац висине око 2 м и везати га за садницу гуменом обујмицом како не би оштетио стабло. Код четинарских садница, анкеровање се врши са три стране.

 

© ЈКП Зеленило-Београд