Савети за негу биљака

Како одржати јелку са бусеном до садње

Сви ви који сте се одлучили да купите јелку са бусеном како би красила ваше станове за Новогодишње празнике, истовремено сте дали еколошки допринос природи јер ће она наставити да живи и после овог периода.

Ако знамо да је окићена јелка симбол доласка Нове године, а поступили смо на тај начин, значи обележили смо овај значајан датум на најлепши и најхуманији начин.

Приликом куповања четинара са бусеном, које за овај празник називамо истим именом „јелка“, без обзира да ли је у питању јела, смрча, дуглазија или бор, већина у напред зна где ће је посадити након завршетка празника. Сигурно се и водило рачуна да се врх не повреди приликом кићења јер то за четинаре, чак и њихов даљи живот може бити кобно па нам, оловка или било какво дрвце постављено уз вршни украс, посебно помаже.

Настави са читањем

Календар радова за април

Календар радова за април

Април је месец у коме би требало да се посветите пролећним радовима у башти.

Зимску заштиту сада можете уклонити. Руже можете одгрнути. Уколико то не учините, зауставиће се раст и развој младица. То је посебно значајно за руже пузавице и патуљасте руже, јер оне у овом периоду формирају прве пупољке.

Настави са читањем

Календар радова за мај

Календар радова за мај

Пролеће је већ увелико у току, a башти је све више посла. На травњаку почиње да се појављује широколисни коров. Он се може уклонити ручно, или прскањем хербицидима. Најбоље је, уколико је то могуће, третирати сваку биљку појединачно. После примене хербицида и уклањања корова, потребно је подсејати травњак на огољеним местима. Редовно кошење је неопходно за уредан изглед травњака. Заливање травњака у овом периоду треба да буде умерено, како се на травњаку не би задржавала вода, што би могло довести о развоја маховине.

Настави са читањем

Пузавице у врту

Пузавицама, повијушама или лијанама називамо биљке са дугим стаблом које не могу да се одрже без неког ослонца. Има их веома велики број, чак око 200 које успевају на нашим просторима. Имају веома велику примену, посебно у пејзажној архитектури. Служе са једне стране да заклоне неугледне објекте или њихов део, али и да уоквире балкон, заштите од прашине, јаког сунца и непожељних погледа. Оне могу да озелене перголе, али и терасе. Ако у врту нема места да се посади дрво, пузавице на перголи га потпуно могу заменити и учинити тај простор веома погодним за седење.

Настави са читањем

  • 1
  • 2

© ЈКП Зеленило-Београд