• Почетна
  • Новости
  • „Зеленило“ започело садњу цвећа у жардињерама и цветњацима широм града

„Зеленило“ започело садњу цвећа у жардињерама и цветњацима широм града

ЈКП „Зеленило-Београд“ је започело радове на садњи сезонског цвећа у цветњацима широм града. За потребе овогодишње пролећне садње цвећа у расадницима предузећа је произведено око 400.000 комада цветног расада.

На 12 хектара производних површина на отвореном, и 7.000м² под стакленицима, у расадницима ЈКП “Зеленило-Београд“  производња садног материјала траје непрестано током целе године. На годишњем нивоу произведе се преко 800.000 комада цветног расада, који запослени у Предузећу посаде на јавним зеленим површинама у цветњацима и цветним лејама на територији 10 градских општина.

Од сетве семена до готове биљке потребно је три до четири месеца свакодневне неге у расаднику. Пролећни расад се производи од фебруара до маја када почиње његова садња на зеленим површинама. После припреме леја и расадника за поновну производњу, од средине јула почиње сетва јесењег расада која се врши до краја септембра.

Пажљивим одабиром врста и боје цвета, као и локација на којима се сади сезонско цвеће и његовим редовним одржавањем, „Зеленило“ се труди да Београђанима улепша боравак на зеленим површинама и на београдским улицама.

На зеленим површинама највише ће бити засађено салвије (Салвиа), кадифе (Тагетес), винке (Винца), и бегоније - (Бегониа) и мушкатле (Пеларгониум) Палета боја сезонског цвећа протеже се од беле, преко жуте, наранџасте, црвене, розе, љубичасте, до плаве.

Највећи број цветова красиће општину Стари град, Палилулу, Нови Београд и Савски венац.

У градским улицама у којима преовлађују бетон и асфалт, зеленило је неопходно. Све зелене површине, без обзира на њихову величину су свакако допринос здравијем и лепшем животу.  У том смислу одређено место и значај припада и жардињерама, као и својеврсним зеленим зидовима формираним постављањем сакција са цвећем на најпрометнијим саобраћајницама у граду.

Оне немају само значај са аспекта очувања и унапређења човекове животне средине већ у великој мери доприносе лепшем изгледу простора. Такође имају и своју функцију- обезбеђују раздвајање саобраћајних трака и улогу заштите одрећених површина у граду- тргова, скверова, посебних градских зона, тротоара итд. ЈКП „Зеленило-Београд“ води бригу о 3672 жардињере различитог облика и величине, као и о 14250 сакција постављених на ограде разделних трака.

Наравно, без адекватне неге опстанак цвећа у градским условима био би скоро немогућ. Нега засађеног сезонског цвећа састоји се од сталне контроле цветњака, заливања, примене средстава за прихрану и заштиту, уклањања прецветалих цветова, уклањања коровских врста, окопавања цветног засада и по потреби замене оштећених биљака.

 ЈКП “Зеленило-Београд" сезонском заменом цветног расада уз много труда и улагања обезбеђује увек леп и атрактиван изглед зелених површина у Београду.

 

                                         

© ЈКП Зеленило-Београд