• Почетна
  • Новости
  • „Зеленило“ започело садњу цвећа у жардињерама и цветњацима широм града

„Зеленило“ започело садњу цвећа у жардињерама и цветњацима широм града

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд је ових дана започело је радове на садњи сезонског цвећа у жардињерама и у цветњацима широм Београда. За потребе овогодишње пролећне садње цвећа у расадницима предузећа је произведено око 400.000 комада цветног расада.

На 12 хектара производних површина на отвореном, и 7.000м² под стакленицима, у расадницима ЈКП “Зеленило-Београд“ , Београд производња садног материјала траје непрестано током целе године. На годишњем нивоу произведе се преко 800.000 комада цветног расада, који запослени у „Зеленилу-Београд“, Београд посаде на јавним зеленим површинама у цветњацима и цветним лејама на територији 10 градских општина.

Од сетве семена до готове биљке потребно је три до четири месеца свакодневне неге у расаднику. Пролећни расад се производи од фебруара до маја када почиње његова садња на зеленим површинама. После припреме леја и расадника за поновну производњу, од средине јула почиње сетва јесењег расада која се врши до краја септембра.

Пажљивим одабиром врста и боје цвета, као и локација на којима се сади сезонско цвеће и његовим редовним одржавањем, „Зеленило“ се труди да Београђанима улепша боравак на зеленим површинама и на београдским улицама.

Ове године највише ће бити засађено салвије (Salvia), кадифе (Tagetes), винке (Vinca), Алисума (Alyssum) и бегоније- (Begonia). Палета боја сезонског цвећа протеже се од беле, преко жуте, наранџасте, црвене, розе, љубичасте, до плаве. Највећи број цветова красиће општину Стари град, Палилулу, Нови Београд и Савски венац.

У градским улицама у којима преовлађују бетон и асфалт, зеленило је неопходно. Све зелене површине, без обзира на њихову величину су свакако допринос здравијем и лепшем животу.  У том смислу одређено место и значај припада и жардињерама у граду. Оне немају само значај са аспекта очувања и унапређења човекове животне средине већ у великој мери доприносе лепшем изгледу простора. Такође имају и своју функцију- обезбеђују раздвајање саобраћајних трака и имају улогу заштите одрећених површина у граду- тргова, скверова, посебних градских зона, тротоара итд.

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд води бригу о 1764 жардињере различитог облика и величине, као и о 1403 висеће саксије које су постављене на стубовима јавне расвете.

Украсне жардињере су распоређене дуж саобраћајница али и на другим слободним и зеленим површинама, пре свега испред различитих институција и у градским пешачким зонама.

У току једне године садни материјал у жардињерама се мења два пута: у пролеће и на јесен. Током маја месеца у жардињерама ће бити засађено укупно 8700 комада сезонског цвећа различитих врста и боја (салвије, кадифе, винке, пркоса, агератум, итд). Висеће жардињере оплемењене су са 4227 садница висећих мушкатли.

Наравно, без адекватне неге опстанак цвећа у градским условима био би скоро немогућ. Запослени у „Зеленилу“ ће брижљиво водити рачуна о засађеном цвећу све до краја лета. Нега засађеног сезонског цвећа састоји се од сталне контроле цветњака, заливања, примене средстава за прихрану и заштиту, уклањања прецветалих цветова, уклањања коровских врста, окопавања цветног засада и по потреби замене оштећених или заражених биљака.  Неизоставни део неге сезонског цвећа представља и непрестано одржавање аутоматских и полуаутоматских заливних система од чијег беспрекорног рада зависи и успех цветног засада. Последњих година ЈКП “Зеленило-Београд“, Београд уложило је велике напоре у увођење нових аутоматских заливних система на зелене површине.

ЈКП “Зеленило-Београд" сезонском заменом цветног расада уз много труда и улагања обезбеђује увек леп и атрактиван изглед зелених површина у Београду. То и јесте главни задатак предузећа на чијем испуњењу се непрестано ради, у жељи да суграђанима и гостима главног града улепшамо боравак у Београду.

© ЈКП Зеленило-Београд