"Зеленило" интервенисало на 639 локација

Услед невремена, које је захватило Београд у току вечери и ноћи 1./2. јула, екипе ЈКП „Зеленилo-Београд“ имале су велики број интервенција на санирању преломљених стабала и грана.

Последице невремена се и даље санирају, а до сада је наше Предузеће интервенисало на 639 локација у граду, од којих је на 56 локација дошло до неког вида материјалне штете најчешће у виду оштећења на аутомобилима. Приоритет у санирању имале су оне локације на којима је услед пада стабла дошло до прекида јавног саобраћаја, затим локације на којима су стабла или гране онемогућиле кретање пешака, прилазак, пре свега, здравственим институцијама, као и локације на којима су стабла или делови стабала пали на аутомобил. Након тога, приступило се интервенцији на стаблима која својим падом не угрожавају функционисање Београђана, и у наредним данима ће све овакве локације бити саниране, стога молимо суграђане за стрпљење и разумевање.

У условима временских непогода, посебно у периоду када су стабла у пуној вегетацији, када је дрвеће обилно олистало и добија много нових бујних изданака, оно црпи велике количине влаге која му је доступна из натопљеног земљишта, а уједно се и лишће натапа услед кишних падавина,  што додатно отежава крошњу. Уз ударе ветра, од тежине, долазило је до извала стабала из корена, као и до прелома дебла или грана, и такве ситуације, нажалост, није могуће предвидети, а није могуће ни превенирати.

Уколико je, приликом пада стабла или гране, дошло до материјалне штете или телесних повреда, неопходно је да грађани позову Сервисном центру града Београда на број 11011, или да се обрате на мејл  Ова адреса ел. поште је заштићена од спамботова. Омогућите JavaScript да бисте је видели. где ће добити прецизна упутства у коју Радну јединицу нашег Предузећа је потребно да се јаве (у зависности од локације на којој је наступио пад стабла или грана), како би се сачинио записник о насталој штети.

Записник о штети предаје се Комисији за процену штете, чије је седиште на адреси Улица Рајкова бр. 15, Нови Београд, где оштећени подноси Захтев за надокнаду штете у писаној форми. Комисија за процену штете попуњава образац Пријава штете из основа осигурања од одговорности и оштећени се са комплетном документацијом упућује у Акционарско друштво за осигурање, које у најкраћем року, надокнађује штету.

Надокнада штете се врши само у случајевима у којима је узрок штете стабло за које је на основу редовног Програма одржавања надлежно ЈКП „Зеленило Београд“, Београд.

Екипе „Зеленила-Београд“ ће наставити радове на санацији стабала докле год за то буде потребе.

 

                                   

© ЈКП Зеленило-Београд