„Зеленило-Београд“ започело садњу 300 стабала у парку Ушће

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић и генерални директор ЈКП „Зеленило-Београд“ Слободан Станојевић обишли су данас локацију у парку Ушће на којој је почела садња 300 нових стабала. Градоначелник је поручио да ће Београд до краја године бити богатији за неколико хиљада стабала. 


Он је напоменуо да је ЈП „Скијалишта Србије” као део надокнаде за посечена стабла у оквиру реализације пројекта „Београдска гондола” обезбедило 25 милиона динара за садњу нових стабала, од којих је део усмерен и на данашњу садњу. 

– Данас смо започели планирану садњу дрвећа у парку Ушће и током наредна три дана овде ће бити посађено 300 стабала. То је двоструко више од броја стабала која су посечена јер су била на траси гондоле. У реализацију овог пројекта није могуће кренути без уклањања одређеног броја стабала и зато нам је потребно разумевање и стрпљење грађана. Битно је да Београђани знају да гондола не нарушава природу и број стабала, напротив. Лепота гондоле огледа се у погледу који ће нам пружити, а то су пре свега наша богатства, зеленило и реке – поручио је градоначелник и додао да ће ЈКП „Зеленило – Београд” наставити да ради одличан посао у заштити и обнављању наших зелених површина.

Директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић истакао је да је овом послу приступљено јако озбиљно, као и да су све правне процедуре испоштоване. 

– Пре две године смо наручили и добили студију утицаја изградње гондоле на зеленило у парку Ушће. У разговору са архитектама водило се рачуна да сеча буде сведена на минимум и гондола ће у складу са тим бити позиционирана. Стабла која су посечена нису била у изузетно добром стању, а ЈКП „Зеленило – Београд” ће наставити одговорно да се односи према свом делу комуналних послова у граду. Овде су посађена стабла црвенолисног храста, јасена, липе и платана. У питању су најквалитетније саднице јер смо такав стандард поставили пре неколико година – рекао је Станојевић. 

ЈКП “Зеленило-Београд” је током фебруара месеца у овом парку, уз улицу Ушће, засадило 52 дрворедне саднице црвенолисног храста, док је у оближњем Парку пријатељства током прошлог месеца засађено 146 нових стабала.

© ЈКП Зеленило-Београд