Завршена обнова Градског парка у Земуну

Градоначелник Београда Синиша Мали, генерални директор ЈКП Зеленило Београд Слободан Станојевић и представници општине Земун, обишли су данас реконструисани Градски парк у Земуну.

Највећи парк у Земуну после санације добио је другачији, лепши изглед. Стазе, застори и ободна степеништа у парку су потпуно обновљени (12.000 м2), а парк је богатији за још једно дечје игралиште.

Tом приликом градоначелник је подсетио да је у претходне четири године у српској престоници уређено више од 200 зелених површина. Истакао је да су радови на реконструкцији Градског парка у Земуну почели у октобру, као и да је за ту намену издвојено 60 милиона динара.

– „Уређена је површина од око 35.000 квадратних метара, обновљене су зелене површине, посађена стабла, постављене нове клупе, док су стазе и прилази споменицима асфалтирани. Дечје игралиште има нове реквизите, који су урађени по најновијим стандардима. Грађани Земуна и Београда добили су на коришћење још једну обновљену зелену површину“ – рекао је Мали.

Парк је сада прилагођен већем броју корисника. Постојећа матрица парка, као и садржаји су задржани.

– Изграђена је нова стаза, која треба да обезбеди да пешаци неометано могу да прођу до Вртларске улице, где се налази пешачки прелаз и семафор. Обновљени су платои око чесме и једног од малобројних сачуваних артеских бунара – рекао је Слободан Станојевић,  директор ЈКП „Зеленило Београд”.

Платои у парку израђени су од гранитних плоча површине од 700 м2, са прилазним стазама од камених плоча (100 м2).

Санирано дечје игралиште има нови застор од гумених плоча површине 347м2. Стари реквизити су замењени модренијим.

Део површине око игралишта издвојен је за одмор посетилаца и пратилаца деце. Прилаз простору игралишта омогућен је стазама са три стране.

– На дечијем игралишту постављени су дечији реквизити из програма ЈКП Зеленило-Београд. Уграђено је укупно осам реквизита: пењалица, две клацкалице, две њихалице, две љуљашке и једне вртешке – напоменуо је Станојевић.

На игралишту је постављено шест клупа и три корпе за отпатке, а око њега је формирана жива ограда у дужини од 50м и засађени су ниски лишћари жалосне форме дуда Morus alba "Pendula" и јоргована Syringa vulgaris по 3 комада.

У целом парку постављено је 80 нових клупа и 35 ђубријера. Изграђена је и једна полукружна клупa око стабла са металном конструкцијом и чамовим лајснама.

Травњак је обновљен сетвом на површини од 25.500 м².

Градски парк је најстарији парк у Земуну. Оивичен је улицама Вртларском, 22.октобра и Немањином, и зградом Пољопривредног факултета.

На месту данашњег парка, од 1730. до 1871. године, када је Земун добио статус краљевског слободног града, налазио се такозвани контумац, односно карантин у којем су били смештени путници који би допутовали с друге стране реке Саве у тадашњу Аустроугарску. У контумацу је боравило много великана: Алфонс де Ламартен, Карађорђе, Јоаким Вујић, Ханс Кристијан Андерсен…

Изградња парка започета је 1880. године, када је озелењен простор око зграде Велике реалке, данашње Земунске гимназије. Преуређивање простора контумца у парк трајало је до 1886. године, а идејни творац и руководилац радова био је Иван Перковић.

Парк је једно време носио назив Елизабет-парк (по царици Елизабети Баварској), а данашњи назив је добио после Првог светског рата.

Градски парк се простире на површини од 7.72 хектара. У оквиру парка налазе се две цркве једна до друге, православна црква светог архангела Михаила и Гаврила и католичка црква светог Рока, које су 1966. године проглашене културним добрима. Обе цркве су биле изграђене у стилу умереног барока, а за потребе особа које су проводиле прописани временски период у контумцу.

Као и у сваком већем парку, и у овом су своје значајно место добиле скулптуре као уметнички израз у слободном простору. Постављене у јавни простор, изложене дивљењу пролазника, у Земунском парку налазе се скулптура “Бомбаш”, дело вајара Вање Радауша из 1946. године и скулптура “Талац” вајара Бориса Калине из исте године. У парку се налази и неколико споменика, споменик Алфонсу Ламартену, Бранку Радичевићу и споменик-Хачкар  српско-јерменском пријатељству.

Између Земунске гимназије и касарне постављени су остаци римског саркофага.

Парк је подељен на два дела централном алејом са чије обе стране се налази дрворед.

У парку се налази око 1300 стабала дрвећа различитих врста од којих 9 имају статус заштићеног природног добра. Пет стабала тисе ( Taxus baccata) и четири групације птерокарије (Pterocarya fraxinifolia), представљају велику ботаничку ведност и својеврсну хортикултурну баштину нашег главног града.

Земунски парк испуњен је свим садржајима који су карактеристични за један градски парк. У њему се налазе стазе за шетњу, клупе за одмор и релаксацију, два дечја игралишта и теретана за вежбање на отвореном.

© ЈКП Зеленило-Београд