Засађено 163 стабла у парку Ушће

Градоначелник Београда проф.др Зоран Радојичић, директор Немачке организације за међународну сарадњу ГИЗ Герхард Зипел и генерални директор ЈКП “Зеленило-Београд“, Београд Слободан Станојевић заједно са запосленима у организацији ГИЗ засадили су данас 163 стабла у парку Ушће.

„Данас је започета акција „Дрво за Београд“ за коју је позив упућен свим компанијама. Прва се одазвала Немачка организација за међународну сарадњу ГИЗ. Важно је да се сви укључе у акцију, јер уколико сваки Београђанин буде засадио своју садницу, достићићемо циљ да Београд има 25% зелених површина за шта је потребно да се засади 2 500 000 стабала. Новим Генералним урбанистичким планом одређене су локације на којима ће се вршити садња ових стабала.“ –рекао је овом приликом градоначелник.

Директор ГИЗ-а Зигел истакао је да ГИЗ чини много добрих ствари у Београду и Србији. „И поред тога што чинимо много дивних ствари, ми својим активностима повећавамо емисију CO2 у ваздуху. Стручњаци су израчунали да бисмо ту емисију неутралисали, потребно је да засадимо 7000 стабала. Ово је одлична прилика да се наши људи лично укључе и уместо што бисмо, као и сваке године, организовали прославу, запослени су се одлучили да засадимо дрвеће.“

Данас су засађене саднице различитих врста- црни бор, платан, лалино дрво, Вајмутов бор, јавор, црвенолисна шљива.

Слободан Станојевић, dиректор ЈКП „Зеленило-Београд“, казао је да је „Зеленило“ главни промотер ове акције и да овај посао озелењавања организовано обавља већ пуних 90година. „Све је више компанија и удружења које препознају да је ово што радимо важно и придружују нам се. Данашњом садњом ћемо допринети квалитетнијем ваздуху у Београду, оплеменићемо зеленило и учинити да цео овај комплекс парка Ушће из дана у дан изгледа све лепше. „ - рекао је Станојевић и позвао друштвено одговорне компаније да се укључе у овакве активности.

Инжењери и запослени у „Зеленилу-Београд“ су данас помогли запосленима ГИЗ-а у садњи и пружили им различите информације везане за врсте биљака које су засађене и о правилној техници садње дрвећа, како би се ова акција обавила на најуспешнији начин.

© ЈКП Зеленило-Београд