Засађено 100 стабала на левој обали Саве

Помоћник градоначелника Андреја Младеновић,  учествовао је јуче, на Међународни дан људских права, у садњи сто стабала у знак сећања на особе нестале током сукоба у бившој Југославији током 90-их. Акцију је на левој обали Саве организовао Међународни комитет Црвеног крста.

Акцију су подржале екипе ЈКП „Зеленило – Београд”, Београд са директором Слободаном Станојевићем,  Влада Србије, у чије име је у садњи учествовао председник Комисије за нестала лица Вељко Одаловић, као и председник Координације српских удружења породица несталих Душко Челић у присуству неколико породица несталих.

Засађено је 75 стабала платана, 10 стабала сребрне јеле и 15 стабала кедра. Површина на којој су засађена стабла је између моста „Газела“ и „Железничког моста“, преко пута насеља „Београд на води“.

– Град Београд подржава и подржаваће све активности државних органа који предано и много раде на проналажењу несталих лица и смањењу њиховог броја, који је заиста огроман. Надам се да ће у будућности бити много мање посла везаног за ову тему и да се деведесете године прошлог века, као и све оно што су „донеле”, никада неће поновити – поручио је Младеновић.

Помоћник градоначелника је навео да је данашњи дан за све породице несталих на простору бивше Југославије тежак и болан.

– Породице несталих нису могле да на достојанствен начин испрате своје ближње, а то остаје као једна велика празнина за сваког ко је изгубио неког свог – рекао је Младеновић и додао да се сваке године на данашњи дан апелује на надлежне да раде на проналажењу несталих.

– Засађивањем садница одајемо почаст несталима из 90-их. Оне су подсетник свима нама да треба да учинимо више да бисмо помогли породицама и заједницама које још увек чекају одговоре како би пронашле свој мир, суочиле се са прошлошћу и кренуле напред. Свака од ових 100 садница засађених данас је моћан и частан споменик у знак сећања на најмилије које су ове породице изгубиле и дирљива успомена на њих. Захваљујемо градским властима Београда што су нам се придружиле у обележавању сећања на нестала лица и определиле овај прелеп простор како би ово дрвеће служило као подсетник на живот и имало дубоко значење за оне који су остали иза њих – рекла је Јелена Стијачић, шеф Регионалне делегације Међународног комитета Црвеног крста у Београду.

Одаловић је рекао да је овим чином на симболичан начин скренута пажња на најтежу последицу сукоба на простору бивше Југославије, који до данас траје.

– Нерасветљена судбина више од 10.000 лица је нешто што наша друштва посебно оптерећује и рађа нова питања. Најмање што можемо да учинимо јесте да не заборавимо ту трагедију народа и да наставимо да тражимо нестале, да проблем у целом региону решавамо на хуман и цивилизацијски начин – навео је Одаловић, а пренео Танјуг.

Председник Координације српских удружења породица несталих Душко Челић оценио је да је садња сто стабала за нестале, у ствари, сто апела упућених међународној и домаћој јавности. Овим показујемо да су нам сећања и успомене живе, као и борба за истину и правду од које нећемо одустати, рекао је Челић, и додао да ће то удружење настојати да у Србији буде донет закон о несталим лицима.

© ЈКП Зеленило-Београд