Засађен храст у Бајфордовoј шуми

Поводом обележавања Дана радости председница  Градске општине Вождовац Ивана Томић и други секретар амбасаде  Велике Британије у Србији Доминик Нил, a уз помоћ деце из вртића “Петар Пан” и радника ЈКП “Зеленило-Београд”, Београд засадили су данас садницу храста у Бајфордовој шуми.  

Садњи су присуствовали и изасланик Њене Екселенције британске амбасадорке у Србији Шан Маклеод и супруга Тимотија Дзона Бајфорда, Зорица Бајфорд.

После садње организован је обилазак Бајфордове шуме и упознавање са њеним вредностима.

„Бајфордову шуму“ одликује посебна природна вредност коју чини богатство орнитофауне на основу чега је и проглашена Спомеником природе, за који је установљен режим заштите III степена. Специјалне заслуге за стављање под заштиту ове шуме има орнитолог и страствени посматрач птица Тимоти Џон Бајфорд, по коме је и добила име. Простире се на површини од 41,58 хектара на територији општине Вождовац, оивичена улицама Булевар ослобођења, Црнотравском и Павла Јуришића Штурма. Смештена скоро у самом центру града, а заштићена од градске вреве и загађености, представља прави зелени „драгуљ“ Београда.

© ЈКП Зеленило-Београд