Жардињере и цветњаци у новом сјају

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд започело је радове на садњи сезонског цвећа у жардињерама и у цветњацима широм Београда. Пажљивим одабиром врста и боје цвета, као и локација на којима се сади сезонско цвеће и његовим редовним одржавањем, „Зеленило“ се труди да Београђанима улепша сваки нови дан и сваку шетњу кроз београдске улице.

У цветњацима, цветним лејама и на партерима, на територији 10 градских општина биће засађено више од 350.000 комада летњег цветног расада.

На зеленим површинама највише ће бити засађено салвије (Salvia), кадифе (Tagetes), винке (Vinca), Алисума (Alyssum) и бегоније- (Begonia). Палета боја сезонског цвећа протеже се од беле, преко жуте, наранџасте, црвене, розе, љубичасте, до плаве.

Највећи број цветова красиће општину Стари град – око 90.000 комада. На Новом Београду и у Земуну биће засађено преко 82.000, а не заостаје ни Савски венац са близу 55.000 цветова. На општини Палилула биће засађено 45.200 комада сезонског цвећа.

У урбаним срединама у којима преовлађују бетон и асфалт, зеленило је неопходно. Све зелене површине, без обзира на њихову величину су свакако допринос здравијем и лепшем животу.  

У том смислу одређено место и значај припада и жардињерама у граду. Оне немају само значај са аспекта очувања и унапређења човекове животне средине већ у великој мери доприносе лепшем изгледу простора али имају и своју практичну функцију. Обезбеђују раздвајање саобраћајних трака и имају улогу заштите одрећених површина у граду - тргова, скверова, посебних градских зона, тротоара итд.

ЈКП „Зеленило-Београд“ води бригу о 3616 жардињера различитог облика и величине, од којих је 1.667 висећих, постављених на канделабрима.

Украсне жардињере су распоређене дуж саобраћајница али и на другим слободним и зеленим површинама, пре свега испред различитих институција и у градским пешачким зонама.

У току једне године садни материјал у жардињерама се мења три пута: у пролеће, на лето и на јесен. Током маја и јуна месеца у жардињерама ће бити засађено укупно 14.500 комада сезонског цвећа различитих врста и боја. Висеће жардињере оплемењене су садницама висећих мушкатли и сурфинијама. Остале жардињере засађене красиће салвије, кадифе, винке, пркос, агератум, итд.

ЈКП “Зеленило-Београд", Београд сезонском заменом цветног расада уз много труда и улагања обезбеђује увек леп и атрактиван изглед зелених површина у Београду. Управо то и јесте један од главних задатака овог Предузећа.

© ЈКП Зеленило-Београд