Замена стабала на Тргу републике

ЈКП „Зеленило - Београд“, Београд ће у среду (16.децембра), у склопу редовних активности на замени дрворедних стабала, у оквиру које је, ове године замењено око 230 садница у нашем граду, започети радове на замени стабала на Тргу републике и на површини испред ТЦ „Стакленац“.

Поједина стабла врсте горски јавор, која су претходно била засађена на Тргу републике, биће извађена, а на њихово место биће засађене висококвалитетне саднице платана висине 10 метара. Ове саднице ЈКП „Зеленило - Београд”, Београд набавило је током јесени како би на нашем централном тргу била засађена ова квалитетна стабла велике висине.

На овај начин, реконструисани Трг републике добиће уједначен изглед по питању врсте дрвећа које ће га красити, чиме ће естетски доживљај бити унапређен. Крошње ових стабала моћи ће да се орезују посебном техником и да се обликују на различите начине како се то ради на великим трговима у светским метрополама.

На Тргу републике ће бити засађено укупно 12 стабала платана. Саднице горског јавора, које су у добром стању, ће са Трга републике бити пресађене на друге локације у граду, у складу са планом садње ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд.

По завршетку садње на Тргу Републике, током наредне недеље ће се наставити садња нових садница и на површини испред тржног центра „Стакленац“, где ће, уместо липа, бити засађене саднице јасена, њих укупно девет.

Квалитетне саднице платана и јасена, које ће бити засађене су „школоване“ у расаднику и већ су достигле завидне димензије. Због тога ће нова стабла у веома кратком временском периоду по садњи дати естетски ефекат улепшавањем градског пејзажа и остваривати све еколошке функције које врши зеленило у градским срединама - заштита од буке, пречишћавање и побољшање квалитета ваздуха, ублажавање температурних екстрема и регулација микроклиме Трга републике, ублажавање удара ветрова и сл.

На овај начин биће унапређен изглед и функционалност Трга републике и његове околине, на радост Београђана и гостију нашег града.

© ЈКП Зеленило-Београд