• Почетна
  • Новости
  • Традиционална садња поводом 89 година од оснивања ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд

Традиционална садња поводом 89 година од оснивања ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд

На дан оснивања предузећа - 22. октобра,  ЈКП „Зеленило Београд“, Београд традиционално сваке године поклања Београду и Београђанима школоване саднице ретких декоративних врста дрвећа.

У години, када „Зеленило“ обележава 89. годину од оснивања, стабло су са градоначелником Београда проф. др Зораном Радојичићем и генералним директором  ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд Слободаном Станојевићем засадили и ученици Математичке гимназије: Павле Мартиновић (ученик IV разреда који је на Математичкој олимпијади освојио златну медаљу, као и сребрну медаљу на Информатичкој олимпијади), Алекса Милојевић (ученик IV разреда који је на Математичкој олимпијади освојио златну медаљу, као и златну медаљу на Математичкој балканијади), Јелена Иванчић (ученица III разреда којa је на Математичкој олимпијади освојила сребрну медаљу, као и златну медаљу на европској Математичкој олимпијади за девојке) и Јован Торомановић (ученик  III разреда који је на Математичкој олимпијади освојио бронзану медаљу и златну медаљу на Олимпијади метрополе).

„Данас је јубилеј, 89 година од када је почело да ради „Зеленило-Београд“. Ово предузеће је изузетно значајно за Град Београд, има преко 1000 запослених радника, одржава 3000 хектара зелених површина и око 50 000 стабала само у дрворедима. Имам част, да тим поводом  да засадимо дрво у Пионирском парку са ученицима математичке гимназије и на тај начин симболизујемо нашу подршку овој сјајној деци која освајају медаље и надам се да ће оваквих повода бити још у будућности“ –рекао је овом приликом градоначелник.

Директор ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд Слободан Станојевић је поводом прославе рођендана „Зеленила-Београд“ изразио задовољство што се садњом стабла бележава овај важан дан и промовишу млади научници. „Дан Предузећа обележавамо радно и сваке године све успешније. У претхотне четири године смо обновили преко 230 зелених површина и игралишта. То је велики квалитет и у поређењу са многим европским земљама ми смо у том сегменту далеко испред“- нагласио је Станојевић.

Алекса Милојевић је истакао да му је част што су баш они, као млади математичари, изабрани да засаде стабло у пионирском парку и тако допринесу озелењавању Београда.

Пионирски парк од данас је богатији за стабло фотиније, веома декоративне врсте са занимљивим хабитусом, која ће бити засађена у Пионирском парку. Фотинија (Photinia x fraseri „Red Robin“) је зимзелена врста која се може наћи на истоку од Хималаја до Јапана, на југу од Индије до Тајланда као и у Северној Америци. То је ниже дрво или виши жбун (висине од 2 до 4 метара). Плод је црвена бобица која касније добија црну боју.

.......................................................................................................................................................

Протекла година, судећи по бројним изведеним пројектима је била веома успешна за предузеће. Од октобра прошле године ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд извело је радове на преко 60 локација широм града. Санирано је преко 20 дечјих игралишта, 7 теретана на отвореном, 4 спортска терена, 1 парк за псе, 2 сквера/платоа и на десетине стаза и степеништа.

Радови су и даље у пуном јеку, па тако радници нашег предузећа тренутно раде на 33 локације и то на 11 игралишта, две теретане на отвореном, два спортска терена и више локација где санирају платои, стазе и степеништа.

Велики пројекти су завршени у протеклом периоду, а то су санације три градска парка: Парка Ушће, Пионирског парка и Земунског парка, а започета је санација Парка пријатељства.

Настављено је са обновом међублоковских површина у стамбеним насељима широм Београда, па је свака општина у протеклом периоду добила по неколико уређених површина.

На општини Чукарица санирана су игралишта у улици Антона Ашкерца и Љешкој улици, а стазе и степеништа су обновљени у Пере Тодоровића и Радована Драговића. На Новом Београду су изграђене теретане на отвореном у Блоку 21, Студентској улици, Блоку 45, у Гандијевој 19, Лединама и Јурија Гагарина бр 193 где је изграђен и терен за мали фудбал. Спортски терен добили су и становници улица Омладинских бригада 38-44. Малишани у улицама Милеве Марић Ајнштајн и Џона Кенедија 45-47 сада могу да се играју на новим игралиштима са савременим реквизитима.

На општини Палилула су израђене нове прилазне стазе у улицама Пабла Неруде и на угли Деспота Стефана и Цвијићеве.

У Раковици је санирано игралиште за децу у ул.11.крајишке дивизије 38-40, степениште у улици Стевана Опачића и стазе у ул. 11.крајишке дивизије бр.48 и у Вукасовићевој улици.

На Савском венцу санирана је трим стаза у Хајд парку, подлога на игралишту у Стевана Филиповића и фитнес реквизити у шуми Графичар.

На општини Стари град извршена је санација степеништа у парку Теразијска тераса и обновљен је плато Милана Младеновића. Комплетно је реконструисан Пионирски парк у коме се сада налазе обновљене стазе, ново дечје игралиште, нови мобилијар, а саниране су фонтана и чесма. Новина је и самочистећи тоалет који је на располагању посетиоцима.

На општини Вождовац обновљено је игралиште у Црнотравској улици 11-13 и изграђена је теретана на отвореном, као и кутак за миран одмор са шах столовима. Стазе и степеништа су санирани на више локација у улицама Браће Срнић, Боривоја Стевановића, Јована Бјелића, Пиве Караматијевића и Браће Јерковић.

На Врачару је обновљен плато испред Каленић пијаце и степениште у Курсулиној улици.

Земунци такође имају разлога да буду задовољни. Нова игралишта су добила деца из улица Прве Пруге 13-27 и 31-43, Ђуре Гајућа, Павла Зарића, Карловачке 37, Миће Радаковића, Бачке, Сремских бораца и Милана Степановића Матроза, где су уз игралиште санирани и спортски терен и теретана на отвореном.

На Звездари је у насељу Миријево санирана површина и у ул. Миријевски венац и изграђена су три дечја игралишта и једно музичко игралиште. У Пупиновој улици на овој општини саниране су стазе и степеништа.

Ове године ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд добило је сертификат ISO 9001:2015 – Систем менаџмента квалитетом, који је издат под акредитацијом водеће светске организације за испитивање, развој и сертификацију TUV Rheinland.

Нешто што је, могло би се рећи, новина у Београду су висеће саксије на стубовима јавне расвете. Радници ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд поставили су, у најпрометнијим београдским улицама висеће саксије са цвећем на стубове јавне расвете, а тренутно је у завршној фази њихово постављање на деоници Аутопута, од петље „Ласта“ до аеродромa Никола Тесла. По окончању радова, који се иначе, по први пут обављају на аутопуту кроз Београд, у дужини од 22 километра, овај правац биће украшен тако што ће на укупно 492 стуба јавне расвете бити постављене укупно 984 саксије са цвећем. Да би се биљке боље одржале, обезбеђен је и потребни систем за заливање.

Сви радови обављају се у фазама како се не би успоравао саобраћај на аутопуту и како радови не би ометали кретање Београђана кроз град.

У протеклом периоду још неколико улица у Београду оплемењено је на овај начин. Улица Кнеза Милоша улепшана је са 202 саксије са мушкатлама на 101 стубу расвете. Мушкатле ће цветати и у Булевару ослобођења који ће красити 96 саксија са овим цвећем, а Београдску улицу 44. У Рузвелтовој улици постављено је 58 саксија са берберисом и сезонским цвећем, а иста комбинација биљака је и у улици Мије Ковачевића где су постављене 62 саксије на 31 стубу јавне расвете.

ЈКП “Зеленило-Београд”, Београд и Секретаријат за комуналне и стамбене послове, заједно са суграђанима, организовали су традиционалну акцију „Уредимо заједно”. Сaмa рeaлизaциja акциje изведена је током пролећа, а због великог броја заинтересованих суграђана и пријава које су нам упутили, наставиће се и током јесени у периоду мировања вегетације.

Акција се спроводи захваљујући суграђанима који желе да се површине испред њихових зграда уреде и на тај начин улепшају простор у коме бораве. У овогодишњој aкциjи биће урeђено и oзeлeњено укупнo 154 мeђублoкoвске зeлeнепoвршине нa десет грaдских oпштинa.

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд је наставило садњу стабала у дрворедима, на слободним зеленим површинама и у градским шумама, што је у граду који се константно шири и развија, постало од егзистенционалниг значаја.

До краја године биће засађено око 5000 нових стабала, што је још једна потврда  настојања „Зеленила“ да се повећа број стабала у граду. Саднице које су засађене су високог квалитета, чиме се повећавају шансе за њихов опстанак у тешким градским условима средине. Сталним усавршавањем техника садње, одржавања и неге стабала „Зеленило“ се труди да очува и повећа број стабала у Београду.

Осим у дрворедима и слободним површинама, нова стабла засађена су у градским парковима, тако да сада красе Калемегдан, парк испред Храма Светог Саве, Ташмајдански парк, парк Ћирило и Методије, парк на Бановом брду, Мањеж, Финансијски парк, Хајдук Вељков венац,  Неимарски и Карађорђев парк. На зеленој површини испред Штарк Арене, ЈКП „Зеленило – Београд”, Београд ове године засадило је укупно 240 стабла.  Засађене су 4 различите врсте дрвећа - лалино дрво, ликвидамбар, гинкобилоба, као и црвенолисни јавор.

И ове године „Зеленило“ је учествовало у великој пролећној Акцији чишћења града, која је реализована уз ангажовање већине градских предузећа.Крајем августа је организована и Акција чишћења приобаља, у склопу најављене велике акције уређења београдских обала. У Акцији су учествовала у предузећа ЈП „Србијаводе”, ЈП „Београдводе“ и ЈКП „Градска чистоћа”.

Поводом „Дана европске баштине”, ЈКП „Зеленило – Београд”, Београд и Секретаријат за заштиту животне средине су организовали обилазак Великог ратног острва.

Овог октобра одржан је и традиционални дванаести студентски камп на Великом ратном острву са темом: „Проблеми урбанизације, ризици и претње у заштити животне средине са посебним освртом на заштићена подручја“. У камповима су поред студената учествују и еминентне стручне институције попут Министарства пољопривреде и заштите животне средине, Завода за заштиту природе Србије и Секретаријата за заштиту животне средине.

Кошење травнатих површина је најобимнији посао у делатности којом се бави „Зеленило Београд“, што се показало и ове сезоне. Због обилних падавина и интензивног раста травнате вегетације на кошењу су били ангажовани сви расположиви капацитети и нeoпхoдна мeхaнизaциjа-мултифункционална возилa, тримери, косачице и зглобни трактори.

Награђивање оних који су на најлепши начин уредили своје баште и терасе, школска дворишта, вртиће, пословне и угоститељске објекте настављено је и ове године. Поново је одржана традиционална Акција „За зеленији Београд“, која траје већ пуних 16 година у којој су наши суграђани награђени за свој труд.

Као и сваке године, „Зеленило-Београд“ на јавним зеленим површинама, у цветњацима и цветним лејама на територији 10 градских општина засадило је укупно око 480 000 комада летњег цветног расада.У октобру и новембру биће извршена замена прецветалог цвећа у цветњацима са 400 000 садница јесењег цветног расада.

Да, осим што разумемо потребе суграђана, разумемо и неопходност сарадње са припадницима „седме силе“ у циљу постизања доброг гласа о предузећу, позитивне перцепције јавности о нашим активностима и делатности уопште, као и о подизању свести грађана о потреби бриге о зеленилу, показало је истраживање "Новинар - ваш пријатељ" које је спровела Агенција за односе с јавношћу, маркетинг, консалтинг и истраживање ПРАГМА. Истраживање је обухватило ставове новинара најрелевантнијих београдских гласила о квалитету односа с медијима и односа с новинарима привредних и непривредних организација и јавних личности у Србији. Показало се да је ЈКП Зеленило-Београд међу најкомуникативнијим предузећима.

ЈКП „Зеленило Београд“ ће наставити и у наредној години да ради на уређењу зелених површина, обнови садржаја за игру, одмор, разоноду, рекреацију и спорт и свим осталим пословима који ће суграђанима безбедити лепе, чисте, оплемењене и функционалне површине у њиховом непосредном окружењу.

© ЈКП Зеленило-Београд