Срце од 21 стабла црвеног храста

На иницијативу родитеља убијених ученика ОШ „Владислав Рибникар“ и Драганових сестара, у сарадњи са ЈКП „Зеленило - Београд“, данас је у парку Ушће, у близини Бранковог моста, засађено 21 стабло црвеног храста у облику срца за убијене 3. и 4. маја, 2023. године у Београду: Ану, Ангелину, Катарину, Ему, Мару, Андрију, Софију, Бојану, Адриану и Драгана, убијене младе у Дубони и Малом Орашју: Кристину, Милана, Далибора, Петра, Марка, Лазара, Александра, Николу и Немању; Андреја Симића, тринаестогодишњака којег је убио школски друг у Нишкој бањи и у знак сећања на Душана Јовановића, ученика ОШ „Владислав Рибникар“, који је брутално убијен на улици у близини школе, 1997. године. 

Меморијални парк унутар парка Ушће, биће уређен и са клупама и таблом на којој ће бити информације о овом спомен паркићу, замишљеном не само као место сећања, већ и као место сусрета, љубави, доброте и солидарности. 

 

Посађена стабла црвеног храста имају више од 10 година и срце ће врло брзо моћи да се уочи када олистају. Црвени храст симболише обнову и отпорност, после пожара у шуми, црвени храст се диже из пепела и обнавља; чврстину, стабилност са својим дубоким корењем, мудрост кроз своју дуговечност и племенитост (крошња црвеног храста чини богату хладовину и плени својом лепотом, окупља људе под својом крошњом). Ово дрво потиче са северноамеричког тла, а у индијанској култури, овај храст је симбол снаге и мудрости. 

 

Садњи су присуствовали и родитељи деце из школе „Владислав Рибникар“.

© ЈКП Зеленило-Београд