Садња стабала испред Штарк Арене

Председник Скупштине Београда Никола Никодијевић, министар рударства и енергетике Александар Антић, министар за заштиту животне средине Горан Триван, директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић, в.д. секретара за заштиту животне средине Ивана Вилотијевић и представници Секретаријата за енергетику присуствовали су данас садњи новог дрвореда на зеленој површини испред Штарк Арене.

Према речима Николе Никодијевића, овoм акцијом стратегија пошумљавања, чији је циљ подизање зелених површина у Београду, наставља се и у 2018. години. 

Он је подсетио да је ЈКП „Зеленило – Београд”, од 1. јануара 2014. године до данас, санирало или изградило 77 дечјих игралишта, 29 теретана на отвореном, 35 спортских терена, пет паркова за псе, 25 скверова или платоа, и извршило комплетну санацију три парка – парк „Ђуро Стругар”, „Девојачки парк” и „Пионирски парк”, а у току је комплетна реконструкција парка Ушће и Земунског парка.

Министар Александар Антић је захвалио овом предузећу на сјајном пројекту, послуживши се том приликом једном кинеском мудрошћу која каже да „када желите да размишљате годину дана унапред, ви посејете семе, а када размишљате десет година унапред, онда посадите дрво”.

– Ми морамо сваке године да посејемо жито како бисмо се прехранили, али исто тако морамо да садимо дрвеће како бисмо размишљали не само десет година унапред већ и генерацијама које долазе оставили планету на којој могу да живе. Стратегија пошумљавања Београда усвојена је 2011. године када су све политичке странке дале подршку. Она даје своје резултате јер је у протеклих неколико година извршено пошумљавање више од 750 хектара земљишта у Београду, што је око 200 хиљада нових садница, 3.000 дрворедних, што су резултати за свако поштовање – истакао је Антић и позвао све да се укључе у ову акцију јер то је приоритет у нашем граду.

Он је додао да је данас у престоници више од 13 одсто земљишта покривено зеленим површинама и шумом што није лоше, али је далеко од циљева који су максимално амбициозни.

– Наш циљ је да то буде 30 процената и то је нешто за шта ћемо се борити, али и позвати друштвено одговорне компанје да нам помогну. У овакве пројекте треба да се укључе енергетске компаније које су и загађивачи, али и највећи инвеститори када је у питању екологија – нагласио је Антић и позвао Београђане да се прикључе у садњи дрвећа јер је то можда једини начин да сваки човек да свој допринос.

На зеленој површини испред Штарк Арене, ЈКП „Зеленило – Београд” је засадило укупно 240 стабла.  Засађене су 4 различите врсте дрвећа- лалино дрво, ликвидамбар, гинко билоба, као и црвенолисни јавор. Нове саднице су високог квалитета и допринеће лепшем изгледу и здравијој средини овог дела Новог Београда.

© ЈКП Зеленило-Београд