Препорука- ове године изаберите јелку са бусеном

ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд од данас (08.12.) у својим расадницима у понуди има јелке са бусеном. Расадници „Зеленила“ се налазе у Ул. Војводе Степе бр. 405 на Вождовцу и у Ул. Марије Бурсаћ бб у Земуну.

Саднице су висине између 1м и 1.3м, а цена јелки је 1.500,00 динара. Радно време расадника је радним данима од 7 до 15 часова.

Као сваке године, и ове ЈКП „Зеленило-Београд“,Београд апелује на грађане да купују јелке са бусеном, јер тиме утичу на заштиту животне средине и спречавање сече младих стабала четинара.

После празника суграђани могу  јелке засадити у своја дворишта.

На овај начин продужава се живот четинара али истовремено сваки појединац, који засади стабло, утиче на повећање броја стабала у граду што је неопходно и корисно.

Подсећамо на неколико савета како би се јелка што боље одржала у затвореном простору током празника:

Приликом кићења јелке треба да се води рачуна о украшавању њеног врха, како се он не би поломио или оштетио. Један од начина да се сачува врх, јесте да се уз врх постави оловка, па тек онда украс.

Јелку такође не треба поставити близу грејног тела, јер то може изазвати опадање четина.Потребно је да се јелка редовно орошава, тј.прска водом.

Редовно је заливајте водом собне температуре, како би се одржала умерена влажност супстрата.

Када прођу празници, дрво не треба да се одмах износи напоље на место садње, већ је потребно да се обезбеди период прилагођавања. Најбоље би било да се јелка остави неколико дана у ходнику или просторији која се не греје, а потом да се посади у одговарајућим условима.

Садња се врши када земља напољу није замрзнута, односно када спољна температура није испод нула степени Целзијуса.

Имајте на уму да ће јелка у наредним годинама израсти у високо дрво, па зато пажљиво треба да одабрати место за садњу. Мора се водити рачуна да садницу не посадите сувише близу објекта или надземних инталација.

Желимо вам срећне празнике!

© ЈКП Зеленило-Београд