Препорука- купите јелку са бусеном

ЈКП „Зеленило-Београд“ за Новогодишње и Божићне празнике има у понуди јелке са бусеном у својим расадницима Ул. Војводе Степе бр. 405 и Ул. Марије Бурсаћ бб у Земуну и у малопродајном објекту на Канаревом брду.

Цене јелке са бусеном, у зависности од висине (1,2-2,0 м), износе од 1.500,00 до 2.000,00 динара.

ЈКП „Зеленило-Београд“ апелује на грађане да купују јелке са бусеном, јер тиме утичу на заштиту животне средине и спречавање сече младих стабала четинара.

После празника суграђани јелку могу да посаде у својим двориштима,  али морају да имају на уму да ће она у наредним годинама израсти у високо дрво, па зато пажљиво треба да одаберу место за садњу. Такође, морају да воде рачуна да садницу не посаде сувише близу објекта или надземних инталација. На овај начин продужава се живот четинара али истовремено сваки појединац, који засади стапло после празника, утиче на повећање броја стабала у граду што је неопходно и корисно.

Приликом кићења јелке треба да се води рачуна о украшавању њеног врха, како се он не би поломио или оштетио. Један од начина да се сачува врх, јесте да се уз врх постави оловка, па тек онда украс. Јелку такође не треба поставити близу грејног тела, јер то може изазвати опадање четина.

Како би се јелка што боље одржала у собним условима, током празника потребно је да се по могућству редовно орошава, тј.прска водом и залива одстајалом водом собне температуре, као и да се одржава умерена влажност супстрата. Када прођу празници, дрво не треба да се одмах износи напоље на место садње, већ је потребно да се обезбеди период прилагођавања. Најбоље би било да се јелка остави неколико дана у ходнику или просторији која се не греје, а потом да се посади у одговарајућим условима. Садња се врши када земља није замрзнута, односно када спољна температура није испод нула степени Целзијуса.

© ЈКП Зеленило-Београд