Препорука - „Купите јелку са бусеном“

ЈКП „Зеленило-Београд“ за Новогодишње и Божићне празнике продаје јелке са бусеном у расадницима Ул. Војводе Степе бр. 405 и Ул. Марије Бурсаћ бб у Земуну, као и у својим цвећарама на Цветном тргу и Канаревом брду.

           Цена јелке са бусеном, у зависности од висине (1-2,5 м), по цени од 1.500,00 и 2.500,00 динара.

  • Picea abies (Смрча) – висине од 1,0 до 1,5 м, цена 1.500,00 дин.
  • Picea abies (Смрча) – висине од 2,0 до 2,5 м, цена 2.500,00 дин.

За оне суграђане који желе додатно да украсе свој дом или немају довољно простора за јелку, „Зеленило Београд“ је у својим цвећарама на Цветном тргу и Канаревом брду припремило посебне стоне новогодишње аранжмане, чија се цена креће од 600,00 до 1.500,00 динара.

 ЈКП „Зеленило Београд“ апелује на грађане да купују јелке са бусеном, јер тиме утичу на заштиту животне средине и спречавању сече младих стабала четинара.

После празника суграђани јелку могу да посаде у својим двориштима,  али морају да имају на уму да ће она у наредним годинама израсти у високо дрво, па зато пажљиво треба да одаберу место за садњу. Такође, морају да воде рачуна да садницу не посаде сувише близу објекта, а уколико немају адекватно место за садњу, могу да је донесу у наше расаднике, како би је радници „Зеленила“ посадили на унапред планираним површинама у Граду.

На овај начин продужавамо живот четинара али и истовремено утичемо на повећање зелених површина у престоници, што је неопходно и корисно.

Приликом украшавања јелке треба да се води рачуна о кићењу врха јелке, како се он не би поломио или оштетио. Једно од могућих начина да се сачува врх, јесте да се уз врх постави оловка, па тек онда украс. Јелку такође не треба поставити близу грејног тела.

Током празника потребно је да се јелка по могућству редовно орошава (водећи наравно рачуна о паркету) и залива одстајалом водом собне температуре, као и да се одржава умерена влажност супстрата. Када прођу празници, дрво не треба да се одмах износи напоље на место садње, већ је потребно да се обезбеди период прилагођавања. Најбоље би било да се јелка остави неколико дана у ходнику, а потом да се посади у одговарајућим условима - када земља није замрзнута, односно када спољна температура није испод нуле.

Ове године модерно је кићење јелке у „VINTAGE“ (старинском) стилу. Црвена, зелена и златна боја су увек популарне, посебно ако се комбинују са карираним тракама и дрвеним украсима.

Такође, као и прошле године, веома су популарне и јелке израђене од природног материјала (грана дрвета, дасака, итд.), као и стони новогодишњи аранжмани израђени на подлози од дрвета ( дрвеним облицама , послужавницима и сл. ) У оваквим аранжманима, шишарке су доминантни украси, док сјајне кугле дају ноту елеганције аранжману.

© ЈКП Зеленило-Београд