• Почетна
  • Новости
  • Поводом јубилеја „Зеленило-Београд“ засадило 90 стабала у парку „Ушће“

Поводом јубилеја „Зеленило-Београд“ засадило 90 стабала у парку „Ушће“

У сусрет 90. рођендану, заменик градоначелника Горан Весић, генерални директор „ЈКП „Зеленило-Београд“,Београд Слободан Станојевић,  руководство и запослени „Зеленила-Београд“ данас су заједно учествовали у великој акцији садње у парку Ушће.

На зеленој површини у близини Музеја савремене уметности засађено је 90 садница црног бора у облику броја 90. Ова формација заузима простор у ширини од 51 метра и дужини од 57 метара, а стабла су на растојању од 2.6 метара.

Весић је овом приликом истакао да „Зеленило-Београд” није најстарије градско предузеће, али је једно од најстаријих и  то јасно говори о томе колико се дуго у Београду води рачуна о комуналном систему и да град буде уређен.

Он је нагласио да је Београд до пре пет година имао покривеност зеленилом око 14 одсто.

– Сада смо на око 15 одсто и наш циљ је да у наредних десетак година дођемо до 25 одсто. Тај циљ је врло амбициозан, да ли ћемо у томе успети видећемо, али нећемо успети ако не будемо стално спроводили акције, ако се не будемо трудили да садимо нова стабла у Београду – рекао је Весић.

Генерални директор ЈКП „Зеленило-Београд” Слободан Станојевић је рекао да се запослени у том предузећу из године у годину труде да пруже нове садржаје и да унапреде простор у Београду, а све у интересу грађана.

– Разне форме, цветни зидови, вертикално озелењавање, разделне траке по градским саобраћајницама, све су то нове форме зеленила које би требало да унапреде квалитет стања на терену – додао је он.

Као пример навео је парк Ушће који је, како је рекао, пре око три године био једна апсолутно запуштена површина која је одржавана само у мери основног комуналног уређења, а сада је један од најлепших паркова у Европи.

Као почетак постојања организоване бриге о зеленим површинама бележи се  22. октобар давне 1929. године, када је Град Београд основао је службу под називом Одсек за паркове чију традицију данас наставља ЈКП „Зеленило-Београд”, Београд.

Од тог времена предузеће се организационо мењало и трансформисало неколико пута, док није добило организацију какву има данас. Пролазило је кроз различите периоде и ситуације када је рад и пословање у питању.

Данас, се са поносом може рећи да је ЈКП „Зеленило-Београд“ модерно, оперативно, технички опремљено и угледно градско предузеће.

„Зеленило-Београд“ са запосленим стручним кадром и механизацијом која се изнова увећава, сигурно је лидер у региону у својој делатности. Број великих и сложених пројеката ниже се из године у годину,  а „Зеленило“ бележи континуирани раст по свим параметрима.

Многи велики и успешни пројекти су завршени током прошле године. Завршене су санације паркова, уређени међублоковски простори и дечја игралишта, теретане на отвореном, спортски терени и простори за кућне љубимце на свим градским општинама. Од октобра прошле године санирано је 14 дечјих игралишта, шест теретана на отвореном, и по два спортска терена, два парка за псе, два сквера и два парка- парк Пријатељства и парк Војводе Вука. Непрестано се ради на санацији дечјих игралишта широм града како би се она привела важећим безбедносним стандардима. И не само то, на игралишта се уводе нови садржаји и реквизити за игру деце који до сада нису били заступљени на зеленим површинама, као што је зип-лајн реквизит, комбиновани реквизити и сл. Да се стално води рачуна о најмлађима говори и то да се уводе новитети као што су музичка дечја игралишта и саобраћајни полигони за децу на којима могу возити бицикле, тротинете, ролере, уз истовремено учење саобраћајних прописа.

Осим што се обнављају зелене површине, оне се свакодневно одржавају.  О колико обимном послу се ради, говори и податак да се у Програму редовног одржавања„Зеленила-Београд“  налази око 3.000 хектара зелених површина различите врсте (паркова, парк шума, блоковског зеленила и сл.), 1313 дечјих игралишта са 5085 реквизита на њима, 405 спортских терена, 56.220 стабала у дрворедима, 3616 жардињера са цвећем, 6.000 ђубријера, 17.000 клупа, 20 јавних санитарних објеката, итд.

Сталном садњом се поспешују еколошке, психолошке и естетске функције зеленила и подижу на виши ниво, било да је у питању садња дрвећа,  или декоративног шибља. Велики допринос лепоти зеленила града даје и цвеће посађено по зеленим површинама, посебно, у партерима и цветним ронделама. Овај биљни материјал се сваке године мења два пута, а укупно се засади око 800.000 цветова.

Као предузеће са лепом и племенитом делатношћу, које је увек у служби грађана, наставићемо и убудуће, са истим ентузијазмом да улепшавамо Београд.

© ЈКП Зеленило-Београд