• Почетна
  • Новости
  • Почетак радова на санацији шеталишта Лазаро Карденас у блоку 70

Почетак радова на санацији шеталишта Лазаро Карденас у блоку 70

Јавно комунално предузеће „Зеленило-Београд“ започело је данас радове на санацији шеталишта „Лазаро Карденас“ у блоку 70.

Градоначелник Београда Александар Шапић обишао је радове и том приликом поручио грађанима да ће ово прелепо шеталиште бити завршено до пролећа следеће године и том приликом је изразио задовољство што се наставља уређење новобеоградских блокова 45, 44 и 70 које је стало прошле године из објективних разлога.- Ребалансом буџета у септембру определили смо средства у вредности од 300 милиона динара како би радови могли да се наставе, а новим буџетом одвојићемо још средстава како би се радови окончали. Рок за завршетак је мај 2023. године, а ако нам временски услови буду дозволили, радови ће бити завршени и брже.-  истакао је Шапић.

Генерални директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић прецизирао је да је у питању потез дужине 473 метара. 

– Радови обухватају најсавременије уређење, од дечјих игралишта, преко нових садржаја, редизајнираних клупа до аутоматског заливног система, након чега ће ови простори бити прекатегорисани и имати исти статус као, рецимо, Калемегдан – истакао је Станојевић. 

Планирани радови у Блоку 70 су заправо наставак изведених радова у Блоку 45 и у Блоку 44. Радови ће обухватити простор између Гандијеве и Омладинских бригада, са краком према излазу на Савско шеталиште на укупној површини од 74.800 м². Чврсти застори, стазе и платои на шеталишту ће бити потпуно обновљени.

Због предвиђеног обима радова, на овом делу шеталишта, радови ће се изводити у три фазе.

Прва фаза радова, чије извођење је започело данас, подразумева простор од Гандијеве са платоом центра Месне заједнице и обухвата површину од 25.800 м².

На делу слободне површине, уз шеталиште према Блоку 44 и Гандијеве пројектовано је веће дечје игралиште са девет дечјих реквизита, према захтевима корисника.

Између главних шетних стаза, пројектоване су пешачке стазе са проширењима или платоима за миран одмор становника блока на којем ће бити постављено четири шах стола са клупама. Пешачке површине биће урађене у комбинацији асфалта и камена различите текстуре, боје и обраде.

Пројектом озелењавања предвиђена је садња 64 нова стабла, на местима на којима просторне могућности и постојеће инсталације дозвољавају. За сва засађена стабла, перене као и травне површине око централног платоа у оквиру шеталишта (укупно 2000 м²) биће постављен аутоматски систем за заливање.

Предвиђени рок за завршетак наведених радова је 31.мај 2023. године.

© ЈКП Зеленило-Београд