Отварање парка "Три кључа"

Заменик градоначелника Горан Весић, генерални директор ЈКП „Зеленило-Београд” Слободан Станојевић и председник општине Савски венац Милош Видовић обишли су данас реконструисани парк „Три кључа”, који се простире на површини од 7.500 м².


 – Нови реконструисани парк, са новим пословним зградама у његовом окружењу говори јасно како се Београд развија. Преко пута се гради „Београд на води”, где се на само 500 метара налази још један модеран парк. На тај начин показујемо колико нам је важан комфор наших суграђана. Важно је да се раде булевари, метро и велики инфраструктурни пројекти, али једнако су важни нови паркови, зелене површине и бициклистичке стазе – указао је Весић.

Слободан Станојевић је рекао да су сви садржаји из програма ЈКП „Зеленило Београд” имплементирани у реконструкцију парка „Три кључа”. 

 – Од фитнес до пет зоне, зоне за миран одмор – баке, деке и шахисте, па до зоне за играње деце, од пет па до 12 година, прецизирао је Станoјевић.

Парк је подељен на неколико функционалних целина. Спортски терени са припадајућим стазама и зеленим површинама обухвата површину од 7 490 м2, парк за псе 992 м2, а  дечје игралиште са простором за миран одмор простире се на површини од 4.764  м2. 

Део парка са спортским садржајима састоји се од терена за баскет и теретане на отвореном. У делу површине поред терена за баскет формиран је зид висине 45цм, на коме су постављене храстове лајсне за седење.  

Теретана на отвореном заузима површину од 151 м2. Постављено је шест реквизита за фитнес погодних за вежбање различитих група мишића. 

Парк за псе је ограђен металном оградом ради већег комфора љубимаца и њихових власника. Састоји се од травнате површине и површине са подлогом од мешавине шљунка и зеолита, намењена за хигијену љубимаца. На простору парка за псе постављено је  шест клупа са наслоном и седам ђубријера од којих су четири намењене за отпад љубимаца. Уграђено је шест реквизита за дресуру паса. 

У делу где је изграђено дечје игралишта и простор за миран одмор извршена је санација свих чврстих застора уз измене које обезбеђују приступ садржајима особама са инвалидитетом. Матрица површине је измењена у односу на постојеће стање, тако да је на делу старог игралишта изграђен плато за миран одмор, а на месту постојећег кошаркашког терена изграђено је ново дечје игралиште. Остатак површине старог дечјег игралишта постао је травњак. 

Плато за миран одмор формиран је тако да омогући простор за столове за шах и одвојен је зеленом површином од приступне стазе. Постављена су три метална шах-стола са клупама. 

Дечје игралиште опремљено је реквизитима за све узрасте. Малишанима су на располагању девет савремених реквизита, и то:  две њихалице, две клацкалице од којих је једна за децу са посебним потребама, две љуљашке, једна вртешка-љуљашка за децу са посебним потребама и два комбинована реквизита за децу. Испод реквизити је постављена гумена подлога црвене боје. 

Ободна стаза која се пружа око читавог парка је такође комплетно обновљена. Површина ове интервенције је 2.085м2. 

Од мобилијара у парку постављено је укупно 25 нових ђубријера, од чега су три са додатком за љубимце, 20 клупа са наслоном, шест клупа без наслона, као и клупе од храстових гредица на бетонским зидовима. 

На површини целог парка обновљен је травњак сетвом травног семена.

© ЈКП Зеленило-Београд