Одржан 16. јесењи еколошки камп на великом ратном острву

У складу са Планом управљања заштићеним подручјем „Велико Ратно острво“, ЈКП „Зеленило-Београд“ је организовало шеснаести традиционални студентски еколошки јесењи камп на Великом Ратном острву, у периоду од од 10. до 13. октобра 2022. године.

На еколошком кампу су учествовали представници стручних институција (Завод за заштиту природе Србије, Секретаријат за заштиту животне средине града Београда), управљачи заштићених подручја града Београда, запослени у ЈКП „Зеленило-Београд“, студенти и професори Географског факултета, Шумарског факултета и Факултета безбедности Универзитета у Београду као и Универзитета Сингидунум, студијски програм – Животна средина и одрживи развој и појединци који се у оквиру својих послова баве заштитом природе.

У оквиру дневних активности сваког дана су организована предавања, вежбе и обиласци острва.

Првог дана кампа одржана су практична предавања групе професора и асистената Шумарског факултета и Универзитета Сингидунум везано за пошумљавање заштићеног подручја Велико Ратно острво и заштиту природе уопште. Другог дана смо били домаћини Географском факултету (студентима и професорима) и Факултету безбедности и након предавања расправљали смо уз шетњу по острву о заштити природе, проблемима у систему управљања као и о актуелним дешавањима и пројектима у области заштите. Трећи дан кампа је био посвећен волонтерској акцији Географског факултета којом су нам помогли у фарбању клупа и столова на Лиду и припреми за зиму као и одржавању чистоће, док је четвртог дана кампа организован радни састанак и обилазак острва са управљачима заштићених подручја уз стручну подршку Секретаријата за заштиту животне средине и Завода за заштиту природе.

© ЈКП Зеленило-Београд