Обновљено игралиште у Учитељском насељу

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, извршна директорка за оперативне послове ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд Наташа Шишаковић и председник општине Звездара Милош Игњатовић обишли су данас реконструисано дечје игралиште у Улици Јелене Миоч у Учитељском насељу на општини Звездара.

Радови су изведени на укупној површини од 1.515 m². Постојеће дечје игралиште је потпуно обновљено, и  израђено у складу са најновијим Правилником о безбедности дечјих игралишта и паркова.

Радојичић је навео да је у реконструкцију уложено шест милиона динара и нагласио важност извођења радова по најсавременијим стандардима. Указао је да је игралиште потпуно ограђено, да се испод реквизита налази гумена подлога, као и да је омогућен приступ колицима.

– Заједно са околном зеленом површином, игралиште се простире на 1.500 квадратних метара, а ЈКП "Зеленило-Београд", Београд  је у реконструкцију уложило шест милиона динара. На игралишту су постављени реквизити намењени деци од две до четири, односно пет до 12 година. Постављено је девет клупа, травњак је обновљен, а засађене су и нове биљне врсте – рекао је Радојичић.

Према његовим речима, за Град Београд је изузетно важно да постоји што већи број уређених игралишта јер је у данашње време веома битно да деца имају услове да проводе време ван куће уз што више физичке активности.

Уместо степеништа, као прилаз игралишту изграђена је нова приступна рампа.  На делу површине до стамбене зграде задржан је правац постојеће стазе са степеништем, која повезује Улицу Јелене Миоч са Учитељском улицом. Предметној површини није мењан облик, али је  изградњом нових стаза и садржаја, постигнута већа функционалност.

Приступне стазе и платои у оквиру дечијег игралишта израђени су од светло сивих и тамно сивих бетонских плоча, а застор пешачке стазе уз стамбену зграду, изван дечијег игралишта, чини армирани бетон. Дечији реквизити уграђени су на подлогу од гумених плоча, у црвеној боји.

На дечијем игралишту задржан је један од реквизита (ракета) и постављени су нови: једна љуљашка, тобоган, клацкалица, вртешка, један комбиновани реквизит и две њихалице. На делу игралишта, на застору, направљене су „школице“ од бетонских плоча у разним бојама, што је додатно употпунило садржаје за игру деце.

Уз тротоар Улице Јелене Миоч, постављена је заштитна ограда, како би се спречило непрописно паркирање и уништавање травњака. Нови парковски мобилијар  чини девет клупа са наслоном и две бетонске ђубријере.

Вегетација је допуњена садњом новог зимзеленог и листопадног шибља (Cotoneaster, Symphoricarpus, Weigela, Ligustrum, Lonicera pileata)  а травњак у зони радова је обновљен сетвом травног семена нa 730 m².

Догађају су присуствовали председник Скупштине општине Звездара Александар Ерор, члан градског већа ГО Звездара Владан Јеремић.

© ЈКП Зеленило-Београд