Обновљен парк Милутина Миланковића

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић обишао је данас реконструисани део парка „Милутин Миланковић” који се налази у непосредној близини Универзитетске дечије клинике у Тиршовој. Са градоначелником Радојичићем, обновљени парк обишли су и генерални директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић и извршна директорка за оперативне послове Наташа Шишаковић.

– Укупна површина овог дела парка је 9.200 квадратних метара, од чега 280 квадрата заузима дечје игралиште које је урађено по најмодернијим стандардима и представља безбедан и уређен простор за малишане. Парк се налази у непосредној близини УДК „Тиршова”, па деца, али и родитељи у тренуцима када чекају одређене анализе или прегледе, могу да изађу и предахну у овом парку – рекао је Радојичић. 

– У овом тренутку ЈКП „Зеленило – Београд” ради на 18 сличних пројеката. Уређењем зелених површина и паркова оживљавамо делове града, обезбеђујемо квалитетан простор у којем грађани могу да проводе време, али пре свега чинимо Београд здравијим и лепшим. У претходних шест година, руководство „Зеленила”“, заједно са Градом Београдом, уредило је око 300 оваквих зелених површина. Важно је да реконструишемо паркове који дуго нису уређивани, као и да не запостављамо урбане џепове и међублоковске површине – додао је Радојичић.

Он је додао да Град Београд сређује заједно са ЈКП „Зеленило – Београд” неуређене градске просторе и нагласио да решавањем једног по једног проблема те природе чинимо Београд бољим и лепшим местом за живот. 

У Парку Милутин Миланковић, који је градоначелник обишао данас,  ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд извршило је комплетну санацију чврстих застора и дечјег игралишта На свим стазама и платоима у парку постављени су нови застори од асфалт бетона оивичног  каменом ивичном траком. Укупна површина коју чине обновљене стазе и платои  је 2.100 м2.

Обзиром на очекивани број корисника, близину дечје болнице и зону града којој парк припада, посебно се водило рачуна о врсти и довољном броју реквизита за најмлађе. Постављено је укупно седам реквизита. Од тога су четири из производног програма ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд (љуљашка, орлово гнездо и две њихалице), а три реквизита су из Hags програма - два мултифункционална реквизита и „зип лајн“. Постављено је 23  клупе, једна клупа на зиду у дужини од 6м и 10 ђубријера.

Избор биљних врста за садњу прилагођен је постојећим микроклиматским условима, постојећем стању зеленила и подземним инсталацијама. Вегетација је обновљена садњом шест садница лишћара врсте Граб што ће свакако допринети пријатнијем амбијенту. Травњак је обновљен сетвом травне смеше на површини од  2.285,50м2.

Градоначелник је похвалио и активности „Зеленила-Београд“ током трајања ванредног стања и на остале актуелне послове предузећа.

– „Зеленило” је у претходном периоду када смо се борили против вируса корона, поред својих редових активности, обавило прање и дезинфекцију више од три милиона квадратних метара површине. Такође, „Зеленило” је на више локација у граду направило такозване „зелене зидове”, које осим што доприносе лепшем изгледу окружења, доприносе и смањењу буке и загађујућих материја у ваздуху. Такве примере имамо у Булевару ослобођења, у Улици Ушће, Радничкој, Булевару војводе Мишића и Булеверу Михајла Пупина – рекао је градоначелник Радојичић.

Он је истакао да ЈКП „Зеленило – Београд” доприноси томе да Београд буде лепши, здравији и зеленији град.

– У току је израда пројекта озелењавања платоа у Сремској улици према Призренској. Сада тамо имамо један у потпуности „бетонски” простор на којем ће се уређењем и озелењавањем постићи ефекат прочишћавања ваздуха као да је посађено 275 стабала. У питању је концепт који је савремен, али који ће људи из „Зеленила” додатно модернизовати и тако допринети бољем квалитету живота у том делу града. Сличан концепт постоји у Ослу, Берлину и Лондону. Веома је битно нагласити важност посла који обавља ово градско предузеће и могу да кажем да у време док нисам био градоначелник Београда, нисам био свестан важности посла који ЈКП „Зеленило – Београд” обавља за наш град. У претходном периоду „Зеленило” је посадило 400.000 цветних садница и та бројка довољно говори о обиму посла овог предузећа које наш град чини много лепшим и здравијим за живот – закључио је Радојичић.
 

© ЈКП Зеленило-Београд