ОБНОВЉЕН АКАДЕМСКИ ПАРК

Манифестацијом „Звуци културе и природе“ ЈКП „Зеленило Београд“ је обележило отварање Академског парка са намером да овај, један од најстаријих и најзначајнијих паркова у граду, постане и права културна сцена на отвореном.

„Зеленило Београд“ је зато, у сарадњи са Задужбином Илије М. Коларца, организовало специфичан концерт на отвореном у коме су учешће узели и хор „Глас не жице“, перкусионисти музичке школе „Станковић“, гудачки квартет ансамбла „Метаморфозис“, као и Београдски дувачки трио.

DSCF2823„Данас Београд има 52 парка, 32 фонтане, 117 јавних чесама, 18 фитнес паркова, 58 очграђених дечијих и спортских терена. Београдска излетишта – Кошутњак и Ада Циганлија такође су богатија за нове садржаје, а уредили смо и километре шеталишта уз наше реке.“ – рекао је на отварању реконструисаног парка помоћник градоначелника Александар Шапић. Он је поручио да лепота више није привилегија само центра града, али да је центар града свакако предмет посебне пажње, јер центар Београда припада, како онима који овде живе, тако и стотинама хиљада људи који овде раде или долазе у посету нашем граду. Због тога је уређење Академског парка тиме још важније, истако је Шапић.

Градски секретар за комуналне и стамбене послове Предраг Петровић рекао је да је улажући у овај пројекат Град Београд показао да поштује нашу историју и традицију, баш као што брине и о томе да свакодневно подиже квалитет живота у нашем граду.

„Потрдили смо се да, и уређењем 52 парка широм Београда, оправдамо нашу девизу „више – боље – свуда“, али смо уверени да све то добија пуни смисао тек када сва уређена места у Београду оживе људи.“ – рекао је Петровић.

Академски парк је од 2007. године постао заштићено природно добро и предат је на управљање ЈКП “Зеленило Београд”.

P2230104„Обнова Академског паркa за „Зеленило Београд“ била је испит. Било је, дакле, потребно да парку удахнемо нови живот, да га осавременимо, али и да истовремено задржимо његову аутентичност. Радили смо под надзором Завода за заштиту споменика културе, као и Завода за заштиту природе Србије који је дао услове и сагласност за пројекат и са задовољством могу да констатујем да је „Зеленило Београд“ са успехом положило овај испит .“- рекао је генерални директор ЈКП „Зеленило Београд“ Радован Драшкић.

Радови су трајали годину дана, а извођени су у 2 фазе. Њихова укупна вредност износи око 45 милиона динара.

Позициониран на најстаријем београдском тргу – Студентском тргу и у центру изузетно важних академских и културних институција, име је добио 1946. године, управо по томе што је окружен Ректоратом и Филозофским, Филолошким и Природно-математичким факултетом.

Овај парк права је ризница историје, уметности и културе, а у њему се налазе и споменици изузетних личности српске историје – Доситеј, Панчић, Цвијић.

Као заштићено природно добро има посебан третман који подразумева континуирану, разнородну и вишеслојну бригу и пажњу. Његова обнова подразумевала је годину дана рада и бригу о задржавању аутентичности и адекватном осавремењивању.

Директорка Задужбине Илије М. Коларца Јасна Димитријевић је на крају поручила да је жеља организатора овог догађаја да и овај, као и остали београдски паркови, уз то што су места одмора и уживања, постану и праве културне сцене на отвореном.

Шта је све подразумевала обнова Академског парка

DSCF2826Обнова Академског парка подразумевала је најпре уклањање постојећих и изградњу нових чврстих застора - стаза до нивоа бетонских подлога. Постављени су и нови баштенски ивичњаци, а горње површине су пресвучене завршним слојем од асфалта.

Као подлога за предвиђену ограду, постављени су армирани бетонски зидови око алеја и монтирана је украсна ограда од кованог гвожђа, која има функцију заштите, а представља реплику металних делова велике ограде која окружује парк. Велики проблеми који су изазивале воде решени су израдом канализационе трасе од сливних решетака и цевне мреже. Изградња бетонске риголе дуж потпорних зидова има исту функцију.

Дуж парковских стаза постављено је чак 97 клупа типа „Београд“ и 58 ђубријера типа „Старобеоградска“, као и 6 ђубријера специјалне намене за хигијену паса. Око јавног тоалета урађен је и мањи плато површине 40м2.

Велика пажња посвећена је самом зеленилу.

Површина парка износи 1,46 хектара. У парку је заступљено укупно 19 различитих врста од којих 16 лишћарских и 3 четинарске. Радикална обнова травњака урађена је на површини од 9800м2 .

У оквиру парка постоји и санитарни објекат, чесма и дечје игралиште које је обновљено у току 2010. године. Од реквизита на дечјем игралишту су постављене две клацкалице, две љуљашке, лучна и квадратна пењалица и вртешка.

DSCF2822Санација оштећених стабала и грана већег пречника обављена је почетком године, а уклоњено болесно стабло платана замењено је новим, исте врсте. Посебно је обележена уметничка клупа која представља споменик уклоњеној изузетној старој софори. Око постојеће реплике њеног пања, изливене у бронзи, на којој је постављена клупа са посебном наменом, биће постављене почетком јесени чамове облице као у Дрвенграду на Мокрој гори. Такође, почетком јесени у плану је и садња нових врста дрвећа, поготово саднице црвеног кестена који је некада био заступљен у парку.

Имајући у виду да је парк заштићено природно добро постављена је нова Информативна табла са основним подацима о парку. Завод за заштиту споменика културе предвидео је посебну таблу са археолошким подацима везаним за ову локацију јер се испод парка налазе археолошки остаци Римских терми.

Академски парк представља ''зелено благо'' града, и као таквог га морамо чувати како са становишта еколошкo-билошких, просторно-амбијенталних, културно-историјских, туристичких, едукативних и других вредности.

© ЈКП Зеленило-Београд