Обнова шеталишта Лазаро Карденас

Заменик градоначелника Београда Горан Весић, директор ЈКП „Зеленило – Београд” Слободан Станојевић и члан Градског већа Стево Марушић обишли су завршена дечја игралишта и спортске терене на новобеоградском шеталишту „Лазаро Карденас” у Блоку 45, где су у току радови на комплетном уређењу које ће износити скоро три милиона евра. Весић је рекао да је ово шеталиште било симбол града када је изграђено и да се при изградњи Новог Београда водило рачуна да се обезбеде садржаји за одмор људи.

Према његовим речима, обнављање шеталишта „Лазаро Карденас” се спроводи у три фазе и целокупан пројекат коштаће око три милиона евра.

– Прва фаза је обухватила три велика дечја игралишта, полигон за вожњу, спортске терене, простор за одмарање, садњу стотина нових стабала дрвећа, а све је то коштало око милион евра. Завршетак радова, односно завршетак све три фазе очекује се 2022. године. Због вируса корона радови су текли мало спорије, али имајући у виду да се на ово чекало деценијама, важно је да се ради и да се виде значајни помаци. Овај парк по својим садржајима не заостаје сада ни за једним парком у некој од европских престоница – навео је Весић. 

Он је истакао да ће, после парка Ушће, у реконструкцију овог шеталишта, дужине четири и по километра, бити уложено највише новца.
ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд је у јуну прошле године започело је радове на санацији шеталишта Лазаро Карденас. Шеталиште се протеже кроз блокове 44,45 и 70.

Прва фаза радова завршена је 02.марта и обухватила је реконструкцију крака шеталишта Лазаро Карденас од центра блока 45 код месне заједнице до реке Саве. Радовима у овој фази обухваћена је површина од 25.000 м².

У оквиру ове фазе извршена је реконструкција самог шеталишта и пратећих садржаја уз шеталиште. Чврсти застори на самом шеталишту израђени су од комбинације асфалта и камених плоча, умањене површине у односу на постојеће стање у корист зелених површина, али задовољавајућих габарита за функционалност простора. Уз шеталиште су постављене нове клупе и ђубријере.

У оквиру дечјух игралишта постављени су реквизити за млађу и старију децу, тако да ће свако дете наћи забаву по својој мери.

Застори на дечијим игралиштима су израђени од ливене гуме и гранулисаног шљунка у зони реквизита за игру, а мултиколор бетонске плоче и бетон постављени су у зони за боравак пратилаца деце.

           Уз шеталиште су изграђени и спортски терени за баскет са трибинама и спортски терени за мали фудбал и одбојку. У овој фази радова направљен је и тениски терен, као и терен за стони тенис.

На спортским теренима подлога је од асфалта и мултиколор бетонских плоча на прилазним стазама. Уз све нове садржаје извршена је уградња клупа и ђубријера, обнова травњака, као и садња нових декоративних садница дрвећа и жбуња.

Тренутно је у току II фаза радова, у оквиру којих ће, поред дела шеталишта, бити санирана и три дечја игралишта.

© ЈКП Зеленило-Београд