Обнавља се „зелени зид“ на Платоу „Ђоке Вјештице“

Запослени ЈКП „Зеленило-Београд“, Београд ће данас (08.04.2021. године) започети радове на обнови зеленог зида на Платоу „Ђоке Вјештице“, заменом панела.

Проток времена је, ипак, учинио своје па је „зеленом зиду“, који је био први постављен у граду, 2014. године, приликом реконструкције платоа,  неопходна санација.

Разлог за обнову јесу чести кварови заливног система, као и дотрајалост материјала од којих је израђен зид. Приликом формирања зида, панели за биљке били су израђени од геотекстила , али током година, услед деловања минералних материја којима се прихрањују биљке, геотекстил је изгубио своја првобитна техничка својства. Нове технологије које је „Зеленило-Београд“ током последњих година усвојило и успешно примењивало у изради других „зелених зидова“ у граду, показале су се као боље, квалитетније и трајније решење.

Тада пилот пројекат ЈКП "Зеленило - Београд", Београд данас је постао препознатљиви део простора испред једног од симбола Београда.  Готово седам година, суграђани и гости нашег града уживају у визуелном, естетском и освежавајућем доживљају који ова микро зелена оаза у центру града пружа.

Применом иновативних решења и модернијих материјала, „зелени зид“ на Платоу Ђоке Вјештице доживеће потпуну реконструкцију, при чему ће изглед платоа бити унапређен и естетски и функционално. Нови панели ће имати уграђено осветљење и одрживо решење за одвод вишка воде. Планирана је и садња нових биљака које ће, као и до сада, чинити занимљиву композицију боја и текстура, творећи својеврсну природну уметничку „зелену слику“.

Почетком маја, када је предвиђен завршетак радова, плато великог Ђоке Вјештице, засијаће новим сјајем.

© ЈКП Зеленило-Београд