Обнавља се дечје игралиште у Митићевој рупи

ЈКП „Зеленило Београд“ започело је радове на санацији игралишта на  зеленој површини на Славији, познатој под називом Митићева рупа.

На тргу који је напрометније место у Београду и једно од ретких на коме се укрштају све три врсте јавног превоза-трамваји, аутобуси и тролејбуси, као и аутомобили, зелена површина између улица Краља Милана, Београдске и Његошеве је права мала зелена оаза, спас од вреве прометних саобраћајница.

Осим што служи за предах пролазника, на овом простору се налазе и два дечја игралишта.

Како би се малишанима обезбедио безбедан простор за игру, игралиште у горњем делу површине ка Његошевој улици, које није обнавњано дужи низ година, биће санирано у складу са свим безбедносним стандардима. Комбиновани реквизит који се налазио на овом месту биће замењен са више нових, савремених реквизита за игру. После санације игралиште ће имати пет реквизита -тобоган, пењалицу, вртешку и две њихалице.

Стару подлогу од ризле замениће нова подлога од ливене гуме која је постала стандард у изградњи простора за игру деце.

Околне стазе, на којима је дошло до оштећења плоча услед слегања терна биће саниране на местима где је то потребно, а у плану је и санација три степеништа на овој површини која ће бити потпуно обновљена. Површина на којој ће бити санирани чврсти застори је 677 m².

Парковски мобилијар на овом простору ће такође бити замењен. Предвиђена је уградња седам нових клупа и три ђубријере.

Травњак у зони интервенције ће бити обновљен по завршетку грађевинских радова на површини од 515 m².

По завршетку радова овај простор, у самом центру Београда, добиће изглед какав заслужује, а који ће са новим изгледом трга Славија употпунити савремен изглед површина у нашој престоници.

Простор под називом Митићева рупа некада је припадао Влади Митићу, једном од најбогатијих људи у предратном Београду, који је на том месту планирао да изгради највећу робну кућу на Балкану. Темељи су ископани, али га је Други светски рат омео у тим плановима. После рата Влада Митић је заробљен и одузета му је сва имовина.

У периоду од завршетка рата до 1980. године на овом месту је чак 26 пута започињана градња различитих објеката, међутим, сваки пут безуспешно. Тако је настала и урбана легенда о „проклетству Митићеве рупе“.  Осамдесетих година изграђен је привремени парк који ту постоји већ више од 35 година.

© ЈКП Зеленило-Београд