Новобеоградска обала Саве богатија за 269 стабала

Градоначелник Београда проф. др Зоран Радојичић, амбасадор Шведске Јан Лундин, директор ЈКП „Зеленило – Београд”, Београд Слободан Станојевић и представници девет шведских компанија које послују у Србији, учествовали су у садњи 269 стабала у парку на новобеоградској обали Саве, између моста „Газела” и Старог савског моста. Догађај је организован у оквиру акције „Дрво за Београд”.

Радојичић је изразио задовољство због наставка акције „Дрво за Београд” и рекао да је у питању још једна прилика да се пошаље лепа порукa и направи још један корак ка лепшем и зеленијем Београду. 

– Изазов „Дрво за Београд” објавио сам у новембру прошле године, а прва се прикључила немачка агенција ГИЗ. Тада смо послали позив међународним организацијама и друштвено одговорним компанијама да се укључе у акцију и допринесу унапређењу квалитета животне средине у нашем граду. На изазов је међу првима одговорио амбасадор Лундин, коме сам због тога изузетно захвалан. Амбасадор је окупио девет шведских компанија и резултат тога је данашња садња 269 стабала. Акција и даље траје и јуче је обављена садња у сарадњи са компанијом „Сава осигурање”. Надам се да ћемо наставити да радимо на повећању укупног броја зелених површина, као и да ће акција „Дрво за Београд” бити актуелна и у наредној сезони, као и у годинама које долазе – рекао је Радојичић. 

Према његовим речима, дрвеће је практично најважнији фактор у борби за здравију животну средину, као и у глобалној борби против климатских промена. 

– Допринос сваког појединца или локалне самоуправе је од велике важности. Један од највећих светских умова, Никола Тесла, рекао је својевремено да „нема ничег вреднијег што треба подржавати од природе”. Бахатост и похлепа су особине због којих је дошло дo нарушавања равнотеже у природи, а епидемија корона вируса је једно упозорење до чега то  може довести. Врло је важно да се равнотежа у природи одржава и да природи враћамо макар део онога што узимамо. Порука данашњег догађаја је да одговорни људи размишљају о томе, као и о обнављању посечених шума и стабала. Захвалан сам амбасадору Лундину и нашим пријатељима из Шведске што дају допринос у решавању оваквих проблема и код нас локално али и генерално у свету. Радујем се и верујем да ћемо овакву сарадњу наставити – закључио је Радојичић. 

Амбасадор Лундин је изразио задовољство због прилике да буде део овог догађаја и апострофирао важност квалитета ваздуха у урбаним срединама. 

– Крајем прошле године добили смо писмо градоначелника, након чега сам се обратио представницима шведских компанија и јако ми је драго да су овако позитивно одреаговали. Сваки пројекат чији је циљ бољи квалитет животне средине веома је важан. Иако Београд у односу на друге европске престонице доживљавам као веома „зелен град”, не значи да ситуација не може да буде још боља. Девет компанија које су учествовале у данашњој садњи, представљају само мали део свих шведских фирми које послују у Србији, али су неке од њих светски лидери у својим областима. Захваљујем градоначелнику и ЈКП „Зеленило – Београд”, Београд који су одрадили сјајан посао у организацији овог догађаја – рекао је Лундин. 

Шведске компаније које су учествовале у садњи стабала јавора и четинара су „АББ„, „Астра Зенека”, „Катена медија”, „Хускварна”, „Хусе”, „Орифлејм”, „Свидиш меч”, „Верисек лабс” и „Волво”. 
 

© ЈКП Зеленило-Београд