Ново игралиште на Лабудовом брду

Заменик градоначелника Горан Весић обишао је реконструисано дечје игралиште на Лабудовом брду и том приликом поделио новогодишње пакетиће деци.

– У близини урађен је и „урбани џеп”, којим је повезана основна школа са гимназијом. У овом парку сређен је и простор за пензионере, дата је могућност да се игра шах и стони тенис, тако да је мултифункционалан простор који не служи само деци већ и њиховим родитељима и старијима. Ово насеље засигурно у околини има неколико хиљада становника и одавно је заслужило да има овако уређен простор. Надам се да ће грађани овај парк чувати – поручио је Весић.

У Улици Сердар Јанка Вукотића бр.4 у Раковици ЈКП „Зеленило-Београд, Београд изавршило је уређење на 2400 м2.

Новим уређењем формиране су зоне различите намене распоређене са обе стране центалне пешачке стазе, дуж које се налазе простори за миран одмор и краће задржавање и окупљање.

Пешачке стазе и платои су од асфалта, док подлогу на дечјем игралишту чини ливена гума.

Уз асфалтну пешачку стазу пројектован је потпорни зид ради спречавања спирања земље на стазе. Прилази до садржаја решени су степеништима и пешачком стазом према дечјем игралишту.

Ново игралиште је задржало стару позицију, а сада је површине 300м2. Постављено је шест дечјих реквизита, који су у складу са важећим стандардима безбедности, на гуменој подлози црвене боје. Дечји реквизити су намењени за различите групе корисника и узраст деце од 2-12 година.

Уз дечје игралиште је постављена заштитна ограда висине 1,10м типа „Нови Београд“, ради веће безбедности најмлађих.

Слободан простор универзалне намене смештен је са супротне стране дечјег игралишта и централне пешачке стазе. Простор  је намењен за различите видове умерено активне рекреације (стони тенис и шах) као и трчање и сличне слободне активности деце.

Цео простор је опремљен са 12 клупа, постављене су дрвене облоге на зиду за седење и седам ђубријера. Направљен је један сто за стони тенис, а за старије суграђане уграђена су два стола за шах.

Обнова травњака је извршена на површини од 1301 м².

Од 2014. године до сада у Раковици је санирано или изграђено 20 дечјих игралишта, седам теретана на отвореном, десет спортских терена, два парка за псе и један плато.

© ЈКП Зеленило-Београд